Subašić nahvalio oba golmana u večerašnjem ‘vječnom derbiju’: “Livaković i Kalinić moji su učenici!”

Baš negdje pred ručak slijećem u Zadar, a nakon ručka ću s društvom gledati veliki derbi. Kud ćeš većeg gušta. Još da brane Kale i Livi, dva najbolja golmana u HNL-u, sve bi bilo stvarno super, zaželio je Danijel Subašić, koji jako dobro poznaje oba golmana u današnjem derbiju, pišu 24sata.

Lovre Kalinić (26) dugogodišnji mu je suigrač, prvo u Hajduku, a posljednjih godina u reprezentaciji. U međuvremenu su, naravno, Solinjanin i Zadranin postali veliki prijatelji.

Svi znamo kakav je Lovre Kalinić golman i što je sve prošao u karijeri. Po meni je sasvim logično da uskoro napravi dobar transfer u inozemstvo i da u budućnosti postane reprezentativna ‘jedinica’. Ma Kale je super, sve velike utakmice branio je vrhunski, tako da bi u jačoj sredini mogao biti samo još bolji, kaže Subašić.

S pet godina mlađim Dominikom Livakovićem (21) Subašić je trenirao u Zadru još dok je današnji debitant na Dinamovu golu bio dječak. Ponovno su se sreli na treninzima uoči Eura u Francuskoj, kad je Livaković bio priključen seniorskoj reprezentaciji kao četvrti golman.

Livaković je još kao dijete imao sjajnu tehniku, a tijekom godina razvio se u vrhunskoga golmana, što je pokazao na golu Zagreba i mlade reprezentacije, kaže Subašić i nastavlja:

Branio u zadnjoj pobjedi

Nije lako prijeći u veći klub, ali kad smo se nedavno čuli, rekao sam mu da zaboravi sve što je bilo dosad jer u Dinamu mora krenuti ispočetka. Svjestan je on svega, pametan je dečko, veliki radnik, čvrsto je s obje noge na zemlji i, po meni, bilo je prirodno da on naslijedi Eduarda na golu Dinama.

Iako je jako dobar s obojicom, Subašić će, naravno, navijati za Hajduk, svoj bivši klub.

Baš ću s guštom gledati jer dolazim u Zadar prije utakmice. Neka obojica brane dobro, za ‘desetku’, ali na kraju neka pobijedi Hajduk, poželio je Subašić, koji je stajao na golu Hajduka u posljednjoj pobjedi Splićana na Maksimiru.

No davno je to bilo, još u rujnu 2008. godine.

Je, stvarno već jako dugo nismo slavili na Maksimiru. Taj zadnji put ja sam branio, a golove za 2-0 zabili su Gabrić i Ibričić, prisjetio se Subašić.

Pogled na statistiku Hajdukovih golmana u derbijima kaže da su tri legendarna Hajdukova golmana, Stipe Pletikosa, Tonći Gabrić i Ivan Pudar, primili po 20 golova protiv Dinama. Lovre Kalinić primio je – 32! Apsolutni je rekorder. Danijel Subašić samo se nasmijao na taj statistički podatak.

A što će, godinama već brani u Hajduku, svako malo mu se mijenja praktički kompletna momčad, a u posljednje vrijeme Hajduk je nekoliko puta doživio težak poraz. Tako da nije to do njega, puno više do momčadi, kaže Subašić.

Lovre kao na streljani

I doista, znao je Kalinić primati i po pet golova na Maksimiru, ali za malo je koji sam bio kriv. Često je bio na “streljani”, zabijali su mu i iz peterca… Kale će i danas sigurno imati posla, na Splićanima je da zaposle i Livija. Pa da mentor Suba uživa.

Početnik, ali zna kako s ‘bijelima’

13 u 10: Dominik Livaković bio je na golu Zagreba od 2012. te je u tom razdoblju branio deset puta protiv Hajduka i primio svega 13 golova.

Rekorder, ali je znao biti spasitelj

32 u 20: Primio je najviše golova od Dinama od svih Hajdukovih golmana, znao je i kiksati, ali puno češće je spašavao od još težeg poraza.

Dugih osam godina

Kad je Hajduk zadnji put dobio u Maksimiru, zabili su Ibričić i Gabrić, a branio sam ja. sjeća se Danijel Subašić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...