Svjetski dan smiley-a:”Učinite svijet ljepšim mjestom, natjerajte nekoga da se nasmiješi”

Još tamo 1963. godine Harvey Ball, umjetnik iz Massachusettsa, stvorio je ikonu bez koje ne možemo zamisliti današnje prepiske na mobilnim uređajima i računalima – rođen je smiley, piše Index.hr.

Sve ostalo vezano za smajliće je povijest – a 1999. godine prvi put je obilježen Svjetski dan osmijeha. Dvije godine kasnije Harvey je nažalost preminuo, no u njegovu čast pokrenuta je Harvey Ball World Smile Foundation sa sloganom “činiti svijet boljim mjestom, osmijeh po osmijeh”. Smile Fondacija je ujedno i glavni krivac što se svake godine održava World Smile Day, uz već poznati Svjetski dan smijeha koji se obilježava dva puta godišnje, u siječnju i svibnju. Iz fondacije i danas pozivaju sve građane svijeta da nekome izmame osmijeh na lice.

Bez obzira odlučite li se samo nasmiješiti dragoj osobi, potpunom neznancu i slučajnom prolazniku – ili se pak od srca, na sav glas smijati s najdražima, smijeh nosi niz benefita za zdravlje čovjeka.

Snižava krvni tlak, proizvodi “hormone sreće” endorfine, služi kao mini vježba za trbušnjake i snižava razinu stresa. Ukratko, i vas i ljude koje vas okružuju čini sretnijima, a svijet malo boljim mjestom.

Za mrgude koji se ne vole smijati, valja reći da se danas obilježava i International Bathtub Day. Možda čak i njima duga, opuštajuća kupka izmami osmijeh na lice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...