U 2016. 100 novinara iz 23 zemlje pisalo je o ljepotama zadarskog kraja

Turistička zajednica Zadarske županije u 2016. godini ugostila 100 stranih novinara i 150 agenata.

Vrijednost objavljenih članaka na temu Winnetou-a samo u Njemačkoj premašuje 5 milijuna kuna!

U prvih devet mjeseci 2016. godine Turistička zajednica Zadarske županije je nastavila uspješnu suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom i organizirala 37 različitih studijskih putovanja za predstavnike stranih medija, a na kojima je sudjelovalo 100 novinara i blogera iz 23 zemlje.

Tako je u navedenom razdoblju u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama ugošćeno najviše novinara i blogera iz Njemačke 13, Francuske i Luxemburga po 10, te Nizozemske 7. Zadarsku županiju su također su posjetili novinari iz Velike Britanije, Belgije, Austrije, Švicarske, Španjolske, Portugala, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Poljske,Švedske, Danske, Norveške, kao i SAD-a, Australije, Japana, Koreje i Kolumbije. U Zadarskoj županiji snimale su televizijske postaje iz Norveške, Francuske, Mađarske i Češke. Novinari su najčešće prilikom boravka u našoj županiji obilazili i upoznavali grad Zadar, ali i NP Paklenicu, Nin, Biograd, Pag, Ugljan, Pašman, Dugi otok i PP Telašćicu, kanjon Zrmanje, Vransko jezero kao i zadarsko zaleđe.

Od značajnijih studijskih putovanja mogu se izdvojiti slijedeća:

Novinari Air France-ovog putnog časopisa koji se mjesečno distribuira u 420 tisuća primjeraka, te ima 930.000 čitatelja u Europi odnosno 398.000 u Francuskoj, u travnju su posjetili Zadar radi pisanja reportaže o Morskim orguljama. Procijenjena vrijednost objavljene reportaže o Hrvatskoj i Zadru iznosi čak 390.000 eura.

Skupina sastavljena od 13 novinara iz Njemačke, Austrije i Švicarske tijekom tri dana lipnja je pratila proslavu 50. obljetnice snimanja filma o Winnetou i obišla brojne lokacije snimanja od Velebita, Paklenice i kanjona Zrmanje, ali i Starigrada, Zadra, Pakoštana, Kornata i Krke.  Rezultat ovog studijskog putovanja brojni su članci uglavnom u tiskanim, ali i elektronskim medijima u zemljama njemačkog govornog područja, a vrijednost dosad objavljenog materijala samo u Njemačkoj iznosi više od 716.000 eura.

EllenaBianco i MarcoRestelli, renomirani talijanski novinari koji pišu za brojna izdanja (Confidenze, Donna Moderna, Elle, Sette, Dove…), boravili su u lipnju u Zadarskoj županiji i tom prigodom obišli Zadar, otoke Ugljan i Pašman, Dugi otok i Pag, te NP Paklenicu i kanjon rijeke Zrmanje.

 

Kevin John Rushby, novinar poznatih britanskih novina The Guardian je u kolovozu posjetio Zadar i Kornate, te je o putovanju objavio reportažu.

Američka novinarka Margo Pfeiff koja svoje reportaže objavljuje u San Francisco Chronicle-u  i San Francisco Globe-u, te Los Angeles Times-u, posjetila je Starigrad Paklenicu, Velebit, Kornate, Zadar i zadarsko zaleđe, a prvi dio njene reportaže o kontinentalnoj Hrvatskoj je već objavljen, dok se reportaža o primorskoj Hrvatskoj, a tako i Zadru očekuje do kraja godine.

Također je u razdoblju siječanj – rujan 2016., Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s turoperatorima i turističkim agencijama sudjelovala u organizaciji prihvata 150 stranih agenata, a s ciljem njihovog upoznavanja Zadarske županije i njezine turističke ponude.  Najbrojniji su bili agenti iz SAD-a, Njemačke, Japana, Belgije i Luksemburga, a od značajnijih turoperatora županiju su posjetili predstavnici TUI-ja, Luxairtoursa i Jet2holidaysa.

Agenti iz Sjedinjenih Američkih država, članovi poznate grupacije Virtuoso koja povezuje stotine agencija i tisuće profesionalaca u segmentu elitnog turizma, u rujnu su boravili u Zadarskoj županiji kako bi upoznali mogućnosti naše regije, te u budućnosti unaprijedili prodaju turističkih aranžmana za Zadarsku županiju na američkom tržištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...