U Ninu obilježen Europski dan prebrojavanja ptica

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina te u partnerstvu sa Solanom Nin u ulozi pokrovitelja obilježen je Europski dan prebrojavanja ptica.

Na poljima Solane Nin održana je ekološka manifestacija na kojoj je hrvatski biolog Goran Šafarek zainteresiranima pokazivao razne vrste ptica, govorio o njihovom načinu života i staništu te zbog čega je važno održivo gospodarenje.

Cilj ove ekološke manifestacije je promocija iznimne biološke vrijednosti solane i lagune, kao iznimno važnog močvarnog staništa, s naglaskom na faunu ptica. Ima edukacijski karakter, informirati građane i turiste o životu preko 200 vrsta ptica koje su Ninsku lagunu odabrale za svoj dom.

Ovo je jedno od svega nekoliko vrlo rijetkih staništa na našoj obali u koja spadaju i niske muljevite i pjeskovite obale s močvarnim djelovima. Od preko 200 vrsta ptica koje obitavaju na području Grada Nina najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar.

Ovo je područje uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000 staništa, sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa kojima ninski kraj obiluje.

Za ljubitelje ptica i birdwatchere, ali i sve koji vole prirodu, ovo je  bila jedinstvena prigoda da se upoznaju s osebujnim svijetom jedinstvenog močvarnog staništa Ninske lagune. Posjetiteljima je ulaz u solanu bio slobodan te su im bili osigurani dalekozori kojim su mogli promatrati ptice te su bilježili podatke o vrstama ptica koje su uočili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...