U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Odjela za arheologiju; Komemoracija za profesora Šimu Batovića

Sveučilište u Zadru i Odjel za arheologiju organiziraju komemoraciju za dr. sc. Šimu Batovića, umirovljenog redovitog profesora Sveučilišta u Zadru.

Komemoracija će se održati u ponedjeljak, 24. listopada 2016. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2, 2. kat) s početkom u 12 sati. U spomen na život i rad profesora doktora Šime Batovića govorite će rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, pročelnik Odjela za arheologiju prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Zadru Božidar Šimunić i prof. dr. sc. Stijepo Obad.

Prof. dr. sc. Šime Batović preminuo je u Zadru 13. listopada 2016. u 90. godini života. Istaknuo se kao jedan od najuglednijih hrvatskih arheologa i najznačajnijih istraživača prapovijesti u Dalmaciji. Obnašao je dužnost dekana od 1991. do 1994. godine tadašnjeg Filozofskog fakulteta u Zadru, bio je kustos i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru te dugogodišnji predsjednik ogranka Matice hrvatske u Zadru. Čitav je život posvetio arheološkim istraživanjima i obrazovanju brojnih generacija arheologa, te je tako ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj arheologiji. Posebne su zasluge dr. sc. Šime Batovića u proučavanju i afirmiranju spoznaja o ranim neolitičkim i  liburnskim zajednicama koje čine neizostavni dio u povijesti hrvatske arheologije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...