U Zagrebu se od PTSP-a i depresije možete liječiti revolucionarnom TMS metodom

Psihijatrijski pacijenti u prosjeku žive 15 godina kraće od ostalih. Kako bi im produžili životni vijek, u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan imaju posebne projekte.

Tu je CIP – centar integrativne psihijatrije kojemu je cilj, među ostalim, na vrijeme prepoznati ostale bolesti kod psihičkih bolesnika koje uzrokuju raniju smrtnost. Kako tumači ravnatelj bolnice doc.dr. Igor Filipčić, najčešće su to kardiovaskularne bolesti i karcinomi. Psihički bolesnici kraće žive jer se, kaže ravnatelj, manje žale, imaju lošije životne navike, ne uzimaju lijekove i rjeđe idu na preglede. CIP će imati i pametni laboratorij, a zahvaljujući njemu svaki će pacijent dobiti upravo onu ciljanu terapiju koja odgovara njegovoj psihijatrijskoj dijagnozi i stanju.

U bolnici su početkom godine nabavili i 1,5 milijuna kuna vrijedan uređaj za takozvanu transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS). Ovaj uređaj, kojim se magnetnim valovima, stimulira mozak imaju jedini u ovom dijelu Europe, donosi 24sata.

Uređaj stimulira i inhibira dijelove mozga. Kod moždanog udara, primjerice, stimulirat će određene dijelove mozga da brže rade, dok će kod depresije uređaj inhibirati, odnosno, kratkotrajno zablokirati ciljanu regiju mozga. Zbog te će blokade ta regija mozga kasnije početi dvostruko raditi te lučiti adrenalin i serotonin koji su bitni za normalno funkcioniranje, tumači doc.dr. Filipčić.

Ovom metodom vrlo se uspješno liječe depresije, anksioznosti i PTSP, a odličan je i za ljude koji imaju teške migrene. Može ga se koristiti i kod obuzeto prisilnog poremećaja, ali i kod epilepsije i multiple skleroze za onu depresivnu komponentu koju bolesti nose sa sobom.

Jedan tretman traje 20-30 minuta, a u prosjeku ih je potrebno oko 20, kroz otprilike četiri tjedna. Tretmani nemaju neželjene nuspojave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...