Udruga Điran predstavila otočnu folklornu tradiciju u Gradišću

Na poziv Folklorne grupe Hajdenjaki iz Dolnje Pulje u Gradišću, koja je 2012. godine gostovala na otoku Ugljanu, Udruga Điran iz Ugljana posjetila je prošli vikend Burgeland (Gradišće) u Austriji.

– S Folklornim ansamblom Koprivnica i domaćinima, u dvorani Kulturne zadruge (KUGA) sudjelovali smo na susretu folklora „Hrvatski kiritof“ (dan hrvatske kulture), gdje su naši najmlađi, učenici ugljanske škole, izveli prigodni program zasnovan na našoj otočnoj tradiciji. Već nekoliko godina naša udruga njeguje otočni folklorni izričaj u kojemu istaknuto mjesto imaju najmlađi, a ove godine prvi put smo s učenicima predstavili običaje našega kraja, kazala je po povratku iz Austrije Ingrid Vukić, predsjednica Udruge Điran iz Ugljana.

Folklornu grupu Hajdenjaki osnovala je u Dolnjoj Pulji Jelka Perušić. Članovi društva, a trenutačno ih je aktivno više od 200, stanovnici su mjesta koja gravitiraju Srednjem Gradišću. Na repertoaru imaju 12 koreografija, gradišćanskih i hrvatskih, a tamburaši izvode šarolik program narodnih pjesama iz svih dijelova Gradišća i Hrvatske.

Nastupaju po cijeloj Europi, a zapažene nastupe imali su i na folklornim smotrama u Hrvatskoj, donosi Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...