Veliki uspjeh na kojemu je radila NASA: Potvrđena mogućnost “kvantnog interneta”

Stručnjaci iz NASA-inoj Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) sudjelovali su u eksperimentu koji je uključivao kvantnu teleportaciju kroz optičke kabele gradske komunikacijske mreže – i uspjeli u tome. Po prvi puta ikada fenomen kvantne teleportacije potvrđen je u Kanadi, gdje je u gradu Calgaryju oboran svjetski rekord u daljini teleportacije izvan laboratorija. Fotoni su uspješno teleportirani posredstvom optičkog kabela na udaljenost od 6 kilometara, piše Bug.

Za to je korišten inače nekorišteni (tamni) optički kabel iz gradske infrastrukture, pa je uspjeh time još veći jer su teleportirane informacije nadišle i neke moguće zapreke i smetnje u komunikaciji koje se u takvoj mreži mogu javiti.

Ovakav način komunikacije iskorištava fenomene kvantne mehanike, prema kojima se dvije čestice (u ovom slučaju fotona) mogu kvantno spregnuti i tako se njihove karakteristike mogu povezati, bez obzira na udaljenost. Utjecanjem na jednu česticu mijenjaju se i svojstva druge, i to istodobno, također bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost. Znanstvenici se nadaju da bi primjena ove tehnologije na većoj skali mogla poslužiti u razvoju kvantne enkripcije – potpuno neprobojnog sustava zaštite komunikacija kod kojeg bi svaki pokušaj “prisluškivanja” ili neautoriziranog čitanja uzrokovao uništenje informacija.

Sada, kad je ostvaren prvi korak prijenosa informacija na ovaj način kroz gradsku mrežu, stručnjaci će započeti rad na “repeaterima”, pojačivačima signala sačinjenih od superosjetljivih fotonskih senzora, koji bi prosljeđivali kvantne informacije i onemogućavali njihov gubitak na većim udaljenostima. Razvojem takve tehnologije trebalo bi biti moguće izraditi cijelu mrežnu infrastrukturu za razmjenu kvantnih komunikacija, zaštićenu neprobojnom enkripcijom – tzv. kvantni Internet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...