Volonterska akcija “72 sata bez kompromisa” u Zadru; 160 volontera pomagat će starijima, čistiti kuće, dijeliti zagrljaje

Akcija ’72 sata bez kompromisa’ koja promiče volontarijat ove se godine prvi put održava u Zadru. U organizaciji Pastorala za mlade Zadarske nadbiskupije privukla je 160 volontera u dobi od 16 do 30 godina iz cijele nadbiskupije, grada, otoka i zaleđa, studente i osmaše. Inicijativa obuhvaća pomoć socijalno osjetljivim skupinama, fizički rad i prikupljanje sredstava za potrebne, ekološke i kreativne akcije. Akcija u Zadru započinje u četvrtak 13. listopada misom u 19,00 sati u katedrali sv. Stošije nakon koje će volonteri dobiti prepoznatljive majice te lokacije na kojima će volontirati. U Zadarskoj nadbiskupiji mladi će sudjelovati u sljedećim aktivnostima, svaka ima i naziv: u petak, 14. listopada: Starački dom na Voštarnici, ‘Topla riječ’, u 9,30 sati animiranje na misi za korisnike Doma i poslije druženje sa štićenicima Doma. Toga dana na Kalelargi, ‘Širimo radost’, od 14 do 16 sati mladi će građanima dijeliti motivirajuće poruke i ponuditi zagrljaj onome tko ga prihvati; ‘X vrata’, od 16 do 20 sati uređenje oznakama dva parkirna mjesta i bojanje vrata župne crkve Srce Isusovo na Voštarnici u Zadru; ‘Založi dar za ljubav’, u župnoj dvorani Gospe Loretske u Arbanasima od 17 do 19 sati kreativna radionica izrade artikala čijom će se prodajom pomoći humanitarna udruga Put za bolesne i ljude u potrebi. U petak i subotu 15. listopada ‘Dođi s Franjom’: u petak navečer razgovor s napuštenim čovjekom u potrebi kod City galerije u Zadru, a u subotu čišćenje njegove kuće. U petak i subotu od 9,00 sati volonteri će u Centru za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov, pod motom ‘Nova boja sreće’, bojati sobe za djecu koja tu žive i urediti potkrovlje u tom domu. Mladi će pohoditi i OŠ Voštarnica za djecu s posebnim potrebama. U subotu 15. listopada: ‘Čistka’, od 9 do 12 sati uređenje okoliša i garaže župe na Belafuži; ‘Bojimo pjesmom’ u Domu sv. Frane, od 9 sati bojanje prostora dnevnog boravka kod zgrade Lipotica u Zadru; susret s djecom, razgovor, igra i pjesma s djecom na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar od 12 sati; Dom sv. Frane, ‘Pjesmom bojimo’, zbor ‘Zvijezda mora’ od 15 do 17 sati pjeva i druži se sa štićenicima Doma. U petak od 15 do 20 sati i subotu od 9 do 17 sati u centru Konzum kod Autobusnog kolodvora u Zadru, pod motom ‘Darivanjem rasti’, volonteri će prikupljati namirnice od građana kupaca za Socijalnu samoposlugu u Zadru.

Akcije će pratiti i molitveni dio i susreti volontera na kraju dana. U petak 14. listopada u 20,30 sati će biti klanjanje za mlade u župnoj crkvi Srce Isusovo na Voštarnici u Zadru. U subotu 15. listopada u 18,00 sati misno slavlje je u župnoj crkvi Gospe Loretske u Arbanasima, nakon koje će se održati kestenijada za sudionike akcije ’72 sata bez kompromisa’. U nedjelju 16. listopada u 19,00 sati je misno slavlje zahvale sudionika akcije u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Sudionica akcije Ana Vranić, studentica Hrvatskog jezika i književnosti, ističe da se na početku bilo prijavilo oko četrdeset mladih. Onda su 1. listopada na Narodnom trgu u Zadru upoznali sugrađane s akcijom i u osobnim susretima informirali o ’72 sata bez kompromisa’, dijelili letke i plakate. „Nekoliko dana nakon toga naglo je porastao broj prijavljenih na 150 mladih. Sretni smo što smo zainteresirali ljude za to, animacija na trgu je urodila plodom. Prilazili su nam i stariji, bake, uzimali su letke za unuke i rekli da će im objasniti o čemu se radi. Tako smo zadnji tjedan povećali broj akcija jer se prijavilo puno mladih, grupa i zborova“ rekla je Ana, komentirajući da se svi ti mladi ne poznaju međusobno. „I to znači, bez kompromisa. Da se što više mladih upozna, kad krenemo s drugim aktivnostima, klanjanjem, misama, organiziramo odlazak na nacionalni susret mladih u Vukovar, da nam se što više mladih priključuje. Ne da nekoliko radi na projektima, nego da se svi uključe. Ima ih koji žele raditi s nama i uvijek su tu. Da se upoznamo, radimo i budemo zadarski tim“ rekla je Ana. Ona će biti u akciji na Belafuži i s djecom na pedijatriji. Raduje je što i s njenog sveučilišnog odjela nekoliko studenata sudjeluje u akciji. Nju je privukla ideja da mladi pomažu drugima, starijima, djeci, da par dana odvoje za pomaganje drugima bez interesa, bez traženja nečeg zauzvrat. „Da promoviramo pomoć. Ako neće mladi, tko će. Vodi nas i kršćanski motiv. Sigurno će svi biti puni dojmova, na kraju dana će biti druženje gdje se mladi osobito upoznaju“ kaže Ana. Potiče mlade da i nakon akcije mogu npr. otići u pučku kuhinju i pomoći, uz poruku: „Nije to samo 72 sata, može se činiti više i šire“. Akcija se održava i u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...