Zabrinjavajuće: Hrvati malo znaju o zamkama u online svijetu

U 22 zemlje EU-a, pa i u Hrvatskoj, započela je kampanja Europola za podizanje svijesti građana o sigurnosnim rizicima pri korištenju pametnih telefona. Iako je u RH zasada tek 10-tak zabilježenih slučajeva mobilnih ‘zloćudnih programa’, u Europi je ta vrsta cyber kriminaliteta u porastu, zabrinjavajuće je to što Hrvati ne znaju mnogo o zamkama, donosi N1.

Mala računala i pametne telefone rijetko tko danas ispušta iz ruke. Dokumenti, financije, komunikacija – svi su podaci na tim uređajima, no malo tko o sigurnosti razmišlja dok ih koristi.

Rijetko tko uopće ima antivirusne programe na mobitelima – a oni su uz lozinke i pinove koji se trebaju često mijenjati, upozoravaju u policiji, potrebni kao i na računalima. Hakeri su aktivni, pišu ‘malware’ programe, a ‘zaraženi’ telefoni put su u brojne zamke u koje se, između ostalog, upada otvaranjem linkova poslanih u SMS ili e-mail poruka s nepoznatih brojeva i adresa.

“Ako koristite, a većina ljudi koristi društvene mreže poput Twitera ili Facebooka,ukoliko ste zaraženi ‘malwareom’, upravo na taj način netko može doći do podataka o vašem korisničkom računu na nekoj društvenoj mreži i možete postati žrtva krađe identiteta”, kaže Kristina Posavec.

Cyber kriminal u procvatu

U Hrvatskoj je zabilježeno manje od 10 slučajeva mobilnih ‘malwarea’, a prosječno posljednjih godina prijavi se oko 1200 kaznenih djela iz online svijeta. U Europi je cyber kriminal u procvatu, trendovi se mijenjaju i očekuje se da će ga sve više biti i u Hrvatskoj.

I financijske online prevare osobito su popularne. Iako još nije zabilježen ni jedan napad u mobilnom bankarstvu u Hrvatskoj – korisnicima se savjetuje sljedeće: korištenje službenih aplikacija i obavezna odjava nakon korištenja.

I dok je uz migracije i terorizam, cyber kriminal jedna od najvećih prijetnji trenutno – prema istraživanju Hrvatske udruge banaka pokazuje kako svega posto 12 posto onih koji su se susreli s pokušajem online prevare i to prijavili policiji, neki upozoravaju kolege ili prijatelje, a 22 njih jednostavno – ne čini ništa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...