Zadrani slave blagdan sv. Šime

Blagdan sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra, svečano se slavi u subotu 8. listopada u svetištu sv. Šimuna u Zadru gdje se sedam stoljeća u škrinji iznad glavnog oltara nalazi svečevo tijelo. Mise su u 7, 8.30 i misa s blagoslovom djece u 17,00 sati. Svečano misno slavlje u 11,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Koncelebrirano misno slavlje u 19,00 sati u crkvi sv. Šimuna predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Uoči blagdana, Svečanu Večernju u petak 7. listopada u crkvi sv. Šimuna u 19,00 sati predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. O Šimunu proroku piše evanđelist Luka, kako je za prikazanja u hramu u djetetu Isusu prepoznao Mesiju, rekavši da će biti znak osporavan i svjetlost na prosvjetljenje naroda.

Oprosnička hodočašća u katedralu sv. Stošije u Zadru kojima se izvanjskim liturgijskim slavljima u kojima sudjeluju razne skupine vjernika obilježava završetak Godine milosrđa u Zadarskoj nadbiskupiji započinju u nedjelju 9. listopada. U prvom od sedam hodočašća prije svetkovine Krista Kralja, kada Godina milosrđa završava, sudjeluju hrvatski branitelji, vojska i policija. Svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije 9. listopada s početkom u 19,00 sati predvodi dr. don Elvis Ražov, ravnatelj Visoko-teološko katehetske škole u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...