Danas orkanski udari bure, u narednim danima Dalmacija u minusu!

Nakon gotovo 10 dana puhanja juga “u paketu”, vjerojatno su mnogi jedva dočekali buru koja se cijelim Jadranom proširila prethodne noći. Između anticiklone sa središtem nad Sjevernim morem i ciklone nad Rusijom uspostavilo se sjeverno visinsko strujanje, pa je hladan zrak sa sjevera kontinenta danas stigao do Sredozemlja. Preko područja Hrvatske tijekom dana se premješta i hladna fronta. Iako će prolazak fronte preko Jadrana obilježiti osjetno zahlađenje, oborina neće biti. Suho će se zadržati sve do vikenda kada je moguća promjena vremena, javlja Dalmacija News.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. U drugom dijelu dana postupno razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna. Podno Velebita bit će povremenih orkanskih udara bure preko 140 km/h, a orkanski udari mogući su navečer i podno Biokova. Temperatura zraka padat će postupno cijeloga dana, pa će najtoplije biti ujutro. U ranim popodnevnim satima temperature će biti od 5°C ponegdje u Istri do 14°C na jugu Dalmacije. Navečer će posvuda u zaobalju temperature pasti malo ispod nule, a uz obalu će biti od 1 do 6°C.

Utorak će posvuda biti pretežno sunčan. Puhat će umjerena do jaka bura, još ujutro s olujnim udarima. Bura će postupno slabiti u drugom dijelu dana i ponegdje okrenuti na tramontanu. Utorak će biti najhladniji dan u tjednu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 1°C u zaobalju do 9°C na vanjskim otocima.

Pretežno vedro vrijeme nastavit će se u srijedu. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 6°C ponegdje u zaobalju do 12°C na jugu Dalmacije.

U četvrtak će biti pretežno sunčano i suho. Puhat će slaba tramontana koja će navečer na moru Dalmacije biti umjerena do pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će u većini krajeva biti suho, osobito je na sjevernom Jadranu navečer moguća slaba kiša. Tramontana će prestati i do večeri okretati na slabo do umjereno jugo. Jutro toplije, najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

Prognostički modeli još nisu usuglašeni za razvoj vremenske situacija u dane vikenda. Prema posljednjim prognostičkim materijalima, subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, a u višem gorju moguć je snijeg. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena bura krajem dana, a još u početku u Dalmaciji će puhati jugo. Najviše dnevne temperature zraka u laganom padu u odnosu na petak.

U nedjelju će u Dalmaciji i dalje biti promjenjivo, povremeno uz slabu kišu. Više suha i sunčana vremena na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će puhati slab do umjeren levant i bura, na sjevernom Jadranu bura. Temperature zraka bez veće promjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...