Elitno hotelsko naselje godinama naplaćuje ulaz na plažu koja izgleda kao lokacija postapokaliptičnog romana

Odete li na službene mrežne stranice Cluba Funimation Borik dočekat će vas idilična promotivna fotografija na kojoj se pješčana plaža Borik prikazuje kao nešto najbliže utopiji što je ostvarilo čovječanstvo. Prava slika je dakako drugačija čemu svjedočiti može bilo tko se van sezone prošeta kompleksom koji je ljeti strogo zabranjen svima onima koji ne plate “harač” na ulazu.

Godinama se “harač” plaća, blagajna onih zaduženih za upravljanje plažom se puni, a obnavlja se jedino ograda kako nepoželjni slučajno ne bi toćali noge u to more nad kojim se vijori plava zastava.

One koji žive na Puntamici to duboko smeta, ne samo zato što su godinama dane i noći provodili na tom istom žicom ograđenom prostoru kojemu sada ni “prismrditi” ne smiju, već i zato što sve što ima veze s riječju “Borik” biva vidno zapušteno te propada.

Slike naše čitateljice govore više od tisuću riječi, a one su glas ne samo Zadrana, već i stranih gostiju koji su skupo platili dolazak u hotel s četiri zvjezdice. Zaslužuje li Borik ovo i kada će se “harač” uložiti u renovaciju nije nam poznato, ali čini nam se da će ove slike još dugo ostati dio šire priče o Puntamici.

Puntamika – kvart u kojemu ni javna rasvjeta ne radi kako spada, koji nema ni ljetnu feštu, koji zimi nije okićen božićnim ukrasima, koji nema knjižnicu ili neku drugu kulturnu ustanovu, u kojem dobro posluju samo kafići i kladionice, čija glavna cesta ima više rupa nego krivo postavljenih šahtova (a njih je nebrojeno), koji je naizgled zaboravljen, iako se prodaje kao vrhunski turistički lokalitet. Što više nadodati.

Za kraj jedan ispravak, nešto od harača je uistinu uloženo u zadnjih par godina – bunkeri su opiturani u bijelo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...