Formiranje novih specijalnih zračnih snaga; NATO-ve akcije protiv terorista kretat će iz Zadra?

Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska krenule su u formiranje zajedničkih specijalnih zračnih snaga koje bi u budućnosti mogle zajednički sudjelovati, primjerice, u borbama protiv terorista na području Mediterana ili sjeverne Afrike.

Riječ je o ciljevima sposobnosti koje je Hrvatska preuzela kao članica NATO-a, ali je nakon razmatranja različitih modela osiguravanja potrebne obuke i eventualne međunarodne potpore, NATO-a i bilateralnih partnera, u dostizanju zahtjevnog cilja sposobnosti, zaključeno kako Hrvatska u taj projekt ne može ići sama te su još 2015. godine ministri obrane spomenutih zemalja potpisali pismo namjere o zajedničkoj suradnji na ovom planu. Riječ je snagama koje se obučene i opremljene za infiltriranje u neprijateljsku pozadinu, borbu protiv terorizma, evakuaciju vlastitih snaga s neprijateljskog teritorija. Dakle, o postrojbama kao što je primjerice SAS u Velikoj Britaniji, piše Jutarnji.hr.

Potpis sporazuma

U ovom trenutku Hrvatska vojska u svom ustroju nema specijalne zračne snage. Postoji tek Zapovjedništvo specijalnih snaga u sklopu kojeg postoje postrojbe namijenjene za operacije specijalnog izviđanja i borbenog djelovanja.
Sporazum o osnivanju zajedničkih zračnih specijalnih snaga u Splitu krajem rujna ove godine potpisali su zapovjednici vojski ove četiri države. U Hrvatskom vojniku, glasilu Ministarstva obrane, uz vijest o potpisu sporazuma navedeno je da je on “čvrst temelj za uspostavu multinacionalnog centra za obuku i uvježbavanje zrakoplovnih postrojbi namijenjenih provedbi zadaća specijalnih operacija. Cijeli je projekt pod pokroviteljstvom NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije i Sjedinjenih Američkih Država”.

Naglašavanje uloge Sjedinjenih Američkih Država nije nimalo slučajno. Naši nam sugovornici tvrde kako Sjedinjene Države već dulje vrijeme rade na tome da se u Hrvatskoj formira jedna baza za obučavanje specijalnih zračnih snaga koja bi u budućnosti koristila i kao lokacija odakle bi specijalne zračne snage NATO-a, ali i SAD-a mogle polaziti u misije na Mediteranu, ali i na sjever Afrike.

Bengazi

U Hrvatskoj su kao moguće obučne baze još ranije detektirani Zadar i aerodrom Udbina. Na Udbini američke zračne i specijalne snage već se godinama samostalno uvježbavaju tako da im je to poznati teren. Zadarski su aerodrom američke specijalne snage već koristile za svoje operacije. Primjerice, 2012. godine kada je specijalna jedinica američke vojske u evakuaciju članova američkog veleposlanstva u Bengaziju, nakon napada i likvidacije veleposlanika Christophera Stevensa, krenula iz Zadra.

Inicijalna faza

Ministarstvo obrane u svom nam je odgovoru potvrdilo da se krenulo u osnivanje multinacionalnih specijalnih zračnih snaga iako je sve još uvijek u inicijalnoj fazi te potvrđuje kako je moguće osnivanje Središta za specijalne zračne operacije. U MORH-u napominju da “potencijalna područja suradnje mogu uključivati zajedničku obuku i izobrazbu, opremanje i modernizaciju i uspostavu integriranih multinacionalnih postrojbi. Dakle, sve države potpisnice imaju zadaću razviti istu sposobnost te će sukladno tome tražiti najracionalnija rješenja i pomoć saveznika koju su taj cilj već implementirali”. Naši sugovornici smatraju kako je donacija borbenih – izviđačkih helikoptera Kiowa dio američkog programa opremanja budućih hrvatskih specijalnih zračnih snaga.

Helikopterska pratnja

Naime, operativnim korištenjem tih helikoptera Ratno zrakoplovstvo imat će sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka, otkrivanja i automatskog prenošenja preciznih podataka o ciljevima topničko-raketnim postrojbama i korekciji topničke paljbe, sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, velike manevarske i paljbene sposobnosti te otpornost na otkrivanje i protudjelovanje protivnika. Također će imati razvijenu mogućnost pratnje helikoptera koji prevoze snage te im osigurati učinkovitu zaštitu od napada sa zemlje. No, osim helikoptera, Oružanim snagama u sklopu obuke zračnih specijalnih snaga nasušno je potreban avion za padobransku obuku, ali i druga specijalistička oprema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...