Foto: Česi poslali pilote na školovanje u bazu Zemunik

U Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik, 17. studenoga 2016. započela je letačka obuka pilota Ratnog zrakoplovstva Češke Republike na helikopterima BELL-206 B.

Na školovanju se ukupno nalaze dvojica čeških pilota koji će u sljedeća četiri mjeseca kroz pojedinačni nalet od 60 sati provoditi obuku kroz razdjele temeljnog i navigacijskog letenja po hrvatskom programu školovanja pilota helikoptera.

Nakon pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) čiji treći naraštaj završava školovanje u Eskadrili aviona u prosincu ove godine, ovo je prvi ciklus školovanja čeških pilota u Eskadrili helikoptera koji će se također provoditi na komercijalnoj osnovi temeljem Tehničkog dogovora između Ministarstava obrane RH i Češke Republike koji je sklopljen 18. listopada 2016.

Eskadrila helikoptera izgradila je sposobnosti školovanja stranih pilota još od ranije kada su cijelo školovanje za pilote helikoptera uspješno završili po jedan polaznik iz Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Voditelj školovanja čeških pilota u bazi Zemunik bojnik Marin Klarin rekao je kako je Eskadrila helikoptera obavila sve pripreme za početak letačke obuke koja će se izvoditi na engleskom jeziku. „Radujemo se što je i naša Eskadrila započela sa školovanjem inozemnih pilota čime potvrđujemo sposobnosti EH i na ovom području. Nakon pristiglih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior ovo je zasigurno prekretnica u razvoju i novim misijama Eskadrile helikoptera, a s pripadnicima Ratnog zrakoplovstva Češke Republike već smo i do sada odlično surađivali kroz projekt provedbe zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support), iznio je bojnik Klarin.

Prvi letovi čeških pilota s hrvatskim nastavnicima letenja bili su informativnog karaktera, a obuhvaćali su oblet rejona letenja, pilotažne zone, orijentaciju i prva lebdenja. Ovo je ujedno bio njihov prvi let na helikopterima BELL-206B, a sve se izvodilo na ruti: Zemunik-Benkovac-Novigrad-Vrsi-Poličnik-Zemunik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...