Gimnazija Jurja Barakovića obilježava 150. obljetnicu

Gimnazija Jurja Barakovića 1. prosinca povodom 150. obljetnice organizira svečanu proslavu u velikoj dvorani Kazališta lutaka, a koja će započeti u 11 sati. Današnja Gimnazija Jurja Barakovića, naime, slijednica je nekadašnje Carske kraljevske ilirske preparandije ili Muškog učiteljišta ili Zavoda za narodne učitelje ili Učiteljske
škole, kako se u raznim prilikama nazivala škola koja je utemeljena 1866. u Arbanasima. To je bila najznačajnija građanska srednja škola na zadarskom, pa i na širem dalmatinskom području – to je prva muška učiteljska škola u Dalmaciji i prva takva škola na zadarskom području u kojoj su se sveukupni nastavni plan i program i svi predmeti u nastavi izvodili na hrvatskom jeziku. U povijesti se škole se može prepoznati i povijest grada Zadra i zadarskog područja.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...