Izložba fotografija „Omeđeni prostori“ Zvonimira Tanockog

U Gradskoj knjižnici Zadar, u odjelu Arbanasi upriličeno je 8. 11. 2016. otvorenje izložbe fotografija „Omeđeni prostori“ Zvonimira Tanockog. Program otvorenja izložbe vodila je Vesna Benić kantautorica, a sudjelovali su: Tomislav Meštrić recitacijom pjesama, Atilio Orović kantautor izvedbom svojih pjesama, Silvio Panović fotograf osvrt o izložbi, Zvonimir Sutlović recitacijom pjesama i Isabell Franov slikarica s prigobnom besjedom proglasila izložbu otvorenom.

O izložbi napisao je Ante Jaša u katalogu: „Poznati hrvatski fotograf Zvonimir Tanocki predstavlja se izložbom „Omeđeni prostori“. Izborom i prikazivanjem ove teme na fotografijama, autor je pokazao svoju nadahnutost prostorima uz koje svakodnevno prolazimo ili su istaknuti trenutnom vremenskom pojavnošću. S time je sebi zadao i veći zadatak, jer baš obični svakodnevni prizori u prostoru zahtjevaju od autora najveće kreativne poteze kojima će prikazati slike zanimljive gledateljima i likovno ih uobličiti.

Životni prostor je bezgraničan isprepleten svim bićima. Ljudi ograđuju, omeđuju, dio prostora s nakanom istaknuti osobitost tog dijela prostora. Često vidimo ograđene: vrtove, perivoje, stabla uz pločnik, dio nogostupa, radni prostor, fontane, ribnjaci i drugi.

Svi ti omeđeni prostori su teme snimanja Zvonimira Tanockog. Znalački i domišljato mjenjajući kut snimanja smješta u kadar omeđene prostore u dijagonale, kvadrate i krugove, te ih likovno čini osobito zanimljivim.

Poseban dio fotografija „Omeđeni prostori“ su snimci nastali tijekom poplava urbanih područja. Tanocki uočava dvorišne ograde koje svojim rubovima što izviruju iz vode, grafički se iscrtavaju na mirnoj površini vode.“

Zvonimir Tanocki rođen 1960. u Vinkovcima. Fotografijom se  počeo baviti 1974. g. U Osijeku je 1984. završio fotografsku školu i postaje profesionalni fotograf. Izlagao na oko 300 grupnih i tridesetak samostalnih izložaba u: Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, USA, Švicarskoj, Belgiji, Sloveniji, Makedoniji i dr.

Za umjetničko fotografsko djelovanje dobio je oko 20 nagrada i priznanja.

Njegova arhiva broji više od 500.000 snimaka. Autor je i koautor oko 50 monografija, zatim turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika, naučnih radova i dr. Ilustrirao je svojim fotografijama trajne postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove, naslovnice raznih magazina i sl.

Za vrijeme Domovinskog rata snima fotografije na ratištu. Osnivač je i prvi predsjenik fotokluba „Vinkovci“, predavač prvih tečajeva i radionica fotografije i organizator prvih izložbi Salona fotografije Vinkovci. Od 1994. do 1998. bio je dopredsjednik Hrvatskog fotosaveza. Sudjelovao je 1995. kao predstavnik Hrvatskog fotosaveza na svjetskom Kongresu FIAP-a u Andorri. Član je ULUPUH-a i tri godine bio u Umjetničkom savjetu Sekcije fotografa u ULUPUH-u. Danas radi kao slobodni fotograf, a specijalnosti su mu snimanje iz zrakoplova i snimanje kulturno-povjesne i prirodne baštine Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...