Jeste li znali da je Krešo pisao pjesme za školske novine i da nije ni sanjao da će biti košarkaš?

Danas je u maloj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru predstavljena je dvojezična monografija “Čovjek s Olimpa” autora Drage Marića koji je, između ostalog, kazao:

Cijeli život mi spočitavaju da ideologiziram Krešu, upravo zato u knjizi drugi govore o njemu… Svi su se složili u jednom – Krešo je bio čovjek ispred svog vremena, vizionar…, rekao je Marić

Izvadak iz knjige:

Kako je bio prilično nemirno dijete, a jesti nije volio, bio je izrazito mršav, a vrlo visok. Ipak o košarci tada nije razmišljao. O tome životnom dobu novinaru Franji Harmatu za “Plavi vjesnik” 1967. godine kazao je:

U osnovnoj školi nisam nikad pomišljao na to da ću jednoga dana igrati košarku. Uz dječje igrice moj jedini hobi bilo je pisanje pjesmica koje sam kao član literarne sekcije pisao za školske zidne novine. Iako sam uz to igrao košarku ona me nije mnogo interesirala. Igrao sam je jedino na satima tjelesnog vježbanja, ali ne zbog užitka, već iz obveze prema tom predmetu. Visinom sam se izdvajao od ostalih i zbog toga nije bilo čudo što sam pojedine utakmice sam rješavao i postizao najviše koševa za svoju ekipu. Svi ostali igrači bili su niži od mene bar za 40 cm.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...