Kalmeta: “Kao i sv. Krševan, Zadar nikada nije pokleknuo ni pred kim!”

 

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta danas je na Svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, nakon gromoglasnom pljeska koji je trajao trostruko duže nego za druge prozvane uzvanike, podsjetio kako slavimo Dan svetog Krševana, rimskog plemića koji je odbio visoke carske položaje jer se nije željeo odreći kršćanske vjere, usporedivši ga s našim gradom koji nikada nije pokleknuo ni pred kim, pa ni onda kad je trpio najveće patnje i razaranja!

 

Slaveći Svetog Krševana, mi Zadrani danas slavimo vjeru, život i opstojnost. S posebnim pijetetom sjećajući se svih poginulih u Domovinskom ratu, uz posebnu zahvalnost njihovim roditeljima i obiteljima, invalidima Domovinskog rata i svim braniteljima. S ponosom se sjećamo i svih sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u povijest grada. Zadar – to smo svi mi koji ga volimo!

 

Ponosno je nabrojio zadarske projekte od državne važnosti koje smo ostvarili u teškom i osiromašenom poslijeratnom razdoblju, ali i onom nezahvalnom recesijskom.

Autocestu, brzu cestu, Luku Gaženicu, Zračnu luku, Sveučilište, Sportski centar Višnjik, modernu bolnicu, Muzej antičkog stakla, nove vrtiće i škole.

 

Na Dan grada najvažnije se prisjetiti uspjeha iz tekuće godine na izmaku. a na nju, prema riječima gradobačelnika, možemo biti posebno ponosni.

– Želim se osvrnuti samo na neke projekte koje smo ostvarili u proteklom razdoblju. U ovoj se godini napokon počeo graditi novi putnički terminal u luci Gaženica, kapitalni prometni i gospodarski razvojni projekt. 73 zadarske obitelji dobile su nove stanove koje smo izgradili za socijalne potrebe, a uz to smo zadržali i visoku razinu ostalih oblika skrbi o potrebitima. Isto tako, nastavljamo s ulaganjima u izvanstandardne programe kulture, sporta, predškolskog i školskog odgoja, gdje, primjerice, sufinanciramo kupnju udžbenika, potpuno financiramo produženi boravak u školi, učenje drugog stranog jezika, pomoćnike u nastavi novcem iz EU fondova i još mnogo toga. Za koji tjedan, potpuno ćemo završiti obnovu Kneževe palače i našim građanima i gostima otvoriti vrata suvremenog muzejskog i koncertnog prostora u srcu grada, podsjetivši kako smo u 2016. dobili titulu najpoželjnije europske destinacije i prvi put u povijesti dočekali pola milijuntnog putnika u Zračnoj luci i nikad ranije dočekali milijun turista u gradu.

Važno se okrenuti budućnosti i već danas znati koji su nam sutrašnji prioriteti.

 

 

Prioritet je Centar za mlade koji već ima građevinsku dozvolu, zatim uređenje stare Tehničke škole, Citadele, Providurove palače i Muraja. Ulagat ćemo i dalje u pametna prometna rješenja, uključivši, naravno i pitanje komunalnog parkinga za stanovnike, ali i sve one koji dolaze na Poluotok. Proširit ćemo Poduzetnički inkubator, a osmislili smo i drugačije rješenje za stavljanje u funkciju Gospodarske zone Crno. Uz to, tijekom ove godine, uspješno provodimo 20 projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, napomenuvši kako je najveći cilj smanjiti nezaposlenost na najmanju moguću mjeru.

Uvaženim gostima obratio se i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prof. Neven Šimac.

Zadrani se danas s ponosom mogu osvrnuti na postignute rezultate. Vaš grad središte je dinamičnog gospodarskog i kulturnog razvoja RH i ono važno jezgra hrvatske narodne svijesti i identiteta.

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...