Kalmeti optužnica, a njegovom državnom tajniku fotelja u Vladi

Zamjenik ministra financija prof.dr.sc. Saša Drezgić razriješen je, a državnim tajnikom u Ministarstvu financija imenovan je Željko Tufekčić”, izvijestila je Vlada RH 17. studenog, u priopćenju sa zatvorenog dijela svoje četvrte sjednice, piše Faktograf.

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina B. K. (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti”, priopćio je 21. studenog Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Predmetni B.K iz Uskokovog priopćenja o podizanju optužnice je Božidar Kalmeta, HDZ-ov gradonačelnik Zadra, kojeg se tereti da je kao ministar mora, prometa i infrastrukture 2007. i 2008. godine pogodovao kontroverznoj marketinškoj agenciji Fimi-medija. Kalmetu se optužuje da je državni proračun, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna.

Prometna renesansa

Dvije informacije iznesene u uvodu ovog teksta samo su naizgled nepovezane. Upravo je spomenuti Tufekčić, za kojeg je pronađena visoka pozicija u vladi Andreja Plenkovića, u inkriminiranom razdoblju bio Kalmetin državni tajnik u Ministarstvu prometa. Štoviše, bio je direktno uključen u poslovanje s Fimi-medijom vezano za produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”, što je krimen zbog kojeg je Uskok podigao optužnicu protiv Kalmete.

Bivši ministar i aktualni zadarski gradonačelnik, prema Uskoku, direktno je s Fimi-medijom, bez postupka javne nabave, dogovorio produkciju spomenutog filma. Fimi-media je čak, tvrdi Uskok, Kalmetinom ministarstvu ispostavila račun za produkciju filma iako nisu imali nikakvu dokumentaciju kojom bi taj račun opravdali.

“Potom je okrivljenik s odgovornom osobom društva Fimi Media dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa nakon čega je društvo Fimi Media sačinilo ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008., koji je u ime Ministarstva potpisao okrivljenik. Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje navedenog računa čime je okrivljenik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna”, tvrde iz Uskoka.

Uskok saslušavao i novog državnog tajnika u Ministarstvu financija

Tvrdnje koje Uskok iznosi u optužnici protiv Kalmete potpuno su u skladu s detaljima istrage oko Fimi-medije koje su se redovito pojavljivale u hrvatskom tisku. Još smo 2012. godine tako doznali da su u sklopu istrage ispitani novopečeni državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić, kao i njegova supruga Marija, bivša ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije (SAFU).

Prema pisanju Jutarnjeg lista, koji je prenio detalje iskaza vlasnice Fimi-medije Nevenke Jurak i njene suradnice Anite Lončar Papeš, transakciju tešku nešto više od 600 tisuća kuna Jurak je dogovorila na ručku s Kalmetom i njegovim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem. Lončar Papeš istražiteljima je ispričala da ju je Jurak nazvala tijekom ručka s Kalmetom i prepustila mobitel tadašnjem ministru prometa koji joj je, kako kaže, rekao da će joj se javiti “gospodin Tufekčić iz Ministarstva”. Papeš Lončar tvrdi da je upravo Tufekčiću predala ponudu i ugovor temeljem kojeg je Fimi-mediji isplaćen novac za izradu “Prometne renesanse Hrvatske”.

Obiteljska suradnja

Tufekčić je pak Uskokovim istražiteljima, opet prema pisanju Jutarnjeg lista, rekao da je za predmetni film doznao tek nakon što je isti bio gotov i kad je stigao račun. Tvrdi da je bio samo na jednom sastanku u vezi s filmom na kojem su bili Jurak i Kalmeta, a na kojem se razgovaralo upravo o plaćanju spomenutih 600 i kusur tisuća kuna. Tufekčić je s istražiteljima razgovarao i o dealu temeljem kojeg je Fimi-mediji, prema sumnjama Uskokovih istražitelja, za 79.603,31 kunu preplaćena svečanost otvaranja radova na pruzi Vinkovci – Tovarnik – državna granica.

Zbog toga je na ispitivanju bila i Tufekčićeva supruga Marija, koja je djelovala kao svojevrsni posrednik između Fimi-medije i Kalmetinog ministarstva u organizaciji navedene manifestacije. Evo kako je Jutarnji list 2012. citirao dio Tufekčićevog iskaza o ovoj temi:

“Nazvala me moja supruga Marija i predložila da izvidim bi li se Ministarstvo i HŽ mogli uključiti u organizaciju tog otvaranja. Detaljnije ja o tome ne bih govorio, to će vam bolje pojasniti Marija Tufekčić. Pitao sam i ministra Kalmetu da li je suglasan, a pitao sam i predsjednika Uprave HŽ Infrastruktura Mijata Katušića i svi su se s time suglasili. Kad mi je Marija Tufekčić predložila da Ministarstvo sudjeluje u organizaciji svečanosti, nisam znao da će u tome sudjelovati Fimi-Media. Nakon toga je došla njihova ponuda”.

Tufekčić zbog opisane suradnje s agencijom Fimi-media nikad nije bio predmet Uskokove optužnice, a evidentno je da mu ni politička karijera nije pretjerano uzdrmana. U ministarstvu Zdravka Marića već se primio posla pa je članovima saborskog Odbora za financije i državni proračun u utorak obrazlagao predloženi rebalans državnog proračuna, kojeg je Vlada RH prošlog tjedna uputila u parlament (Hina/24sata.hr).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...