Kolegij gradonačelnika: Bezuvjetno mišljenje ureda za reviziju, novi EU projekti, stipendije, radovi na Gradskom groblju…

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta održao je danas u Maloj vijećnici Grada Zadra Javni kolegij s pročelnicima.

Grad Zadar dobio je bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju za poslovanje u 2015.godini

– Po prvi put Grad Zadar za svoje je poslovanje dobio bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju, istaknuo je gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta čestitajući pročelnicima na ovom uspjehu.

– Nije to došlo samo od sebe budući da već nekoliko godina provodimo edukacije pročelnika i zaposlenika u gradskoj upravi kako bi došli do ovog cilja. Ovakav nalaz Državne revizije rezultat je prije svega ozbiljnog planiranja i poslovanja te odgovorne politike koju provodimo, to je priznanje vašem trudu i radu, naglasio je gradonačelnik.

Pročelnik UO za financije Ivan Mijolović dodao je da taj uspjeh nije slučajan i podsjetio  da je Grad Zadar u srpnju također dobio priznanje za transparentnost proračuna od strane Instituta za javne financije.

Učeničke i studentske stipendije za školsku i akademsku 2016/2017 godinu

Na dnevnom redu kolegija našle su se učeničke i studentske stipendije za školsku i akademsku 2016/2017 godinu,  stipendije za studente iz obitelji slabijeg imovnog stanja i stipendije za deficitarna zvanja, o čemu je govorio pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić.

– Grad Zadar raspisat će natječaj za 100 novih učeničkih i studentskih stipendija, za školsku/akademsku 2016./2017. godinu od čega 15 za učenike srednjih škola, 25 za studente prve godine studija, 30 za studente starijih godišta, 15 za studente prve godine koji se školuju za deficitarna zvanja i 15 za studente starijih godišta koji se školuju za deficitarna zvanja. Također, u suradnji s OTP bankom koja svake godine u gradski proračun uplaćuje 100 tisuća kuna za ovu namjenu bit će dodijeljeno 15 stipendija, nabrojio je pročelnik Nekić dodajući da stipendija mjesečno iznosi 200,00 kuna za učenike srednjih škola, 500,00 kuna za studente koji studiraju u mjestu prebivališta, 700,00 kuna za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta, 800,00 kuna za studente koji se školuju za deficitarna zvanja dok stipendije za studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja koje se dodjeljuju u suradnji s OTP bankom iznose 500,00 kuna za studente koji studiraju u mjestu prebivališta, 700,00 kuna mjesečno za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta.

Utvrđena je lista deficitarnih zvanja/studija za akademsku 2016./2017. godinu, to su: doktor medicine, magistar informatike, magistar biologije, studij matematike, studij fizike, studij kemije, studij elektrotehnike i računarstva, studij farmacije, studij strojarstva i edukacijsko-rehabilitacijski studij. Natječaj za stipendije bit će objavljen u četvrtak i trajat će do 23. prosinca.

– U proteklih deset godina gradske je stipendije dobilo 1.000 novih stipendista, a sada ih je 341, naveo je na ovu temu gradonačelnik.

Izgradnja nove nadstrešnice na Gradskom groblju

Na kolegiju je također najavljena izgradnja nadstrešnice na Gradskom groblju, pročelnik UO za prostorno planiranje i graditeljstvo Darko Kasap:

– Temeljem projekta arhitekta Ante Uglešića proveden je postupak Javne nabave za izgradnju nadstrešnice na južnom pročelju zgrade na Gradskom groblju površine 214 metara četvornih te popločenje partera. Nakon ove u sljedećoj fazi u planu je popločenje putova do Središnjeg križa i Starog groblja, istaknuo je Kasap dodajući da će radovi započeti krajem godine, a planirani završetak izgradnje nadstrešnice očekuje se u veljači sljedeće godine. Procijenjena vrijednost radova je 400 tisuća kuna plus PDV.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta donio je odluku o imenovanju stručnih osoba za ovlaštene predstavnike Naručitelja u postupku javne nabave u predmetu: Rekonstrukcija atletske staze i vanjskih sportskih terena, za Športski centar Višnjik d.o.o. te rekonstrukciju i održavanje vanjske rasvjete, za Športski centar Višnjik d.o.o. To su Renata Vukašina, Roberta Gašpar, Denis Karlović, Radovan Dunatov, Ante Babić i Matko Segarić.

Pročelnik Mijolović kazao je da će za obnovu atletske staze i izgradnju javne rasvjete biti utrošeno 3,5 milijuna kuna, od čega će na javnu rasvjetu otpasti 1,4 milijuna, dok će obnova atletske staze i vanjskih terena koštati 2,1 milijun kuna.

Novi EU projekti Grada Zadra

Javnost je informirana o odobrenju dva nova EU projekta: projektu LOCATIONS iz programa Interreg MED i projektu OptiTrans iz programa Interreg EUROPE, pročelnik za EU fondove, Šime Erlić:

– Grad Zadar trenutno provodi i proveo je 23 projekta, od čega su 12 projekata ukupno (sa ova dva nova) projekti međunarodne suradnje. Iako se radi o projektima koji su prvenstveno orijentirani na suradnju gradova, učenje i primjenu najboljih praksi, ovi projekti važni su jer nam omogućuju da vidimo na koji način drugi gradovi u EU rješavaju probleme i koje politike provode u sektorima kao što su obrazovanje, poduzetništvo, ekologija, mobilnost, itd., objasnio je Erlić.

– I ne samo to, ovi projekti nam omogućuju da zajedno sa tim gradovima provodimo projekte i doprinosimo rješavanju problema EU gradova, sjedeći s njima za zajedničkim stolom (poput Brisela, Modene, Rotterdama, Renn, Gent, Braga, Milano i mnogi drugi s kojima surađujemo). Mi se putem ovakvih projekata suradnje otvaramo prema EU i imamo prilike zajednički surađivati na razvojnim politikama od važnosti za EU gradove. Isto tako, svakim uspješno provedenim projektom gradimo reputaciju grada kao grada poželjnog partnera na EU projektnim. Oba projekta su iz područja prometnih politika i primjene dobrih praksi drugih europskih gradova u rješavanju prometnih gužvi za vrijeme turističkih sezona i slično, kazao je pročelnik.

Projekt LOCATIONS je proizašao iz potrebe pojedinih gradova, koji su kruzerske destinacije, za zajedničkim rješenjem za ublažavanje utjecaja prometa kruzera na urbanu mobilnost. Cilj je učiniti promet u kruzerskim destinacijama održivijim te tako sačuvati prirodno i kulturno naslijeđe. Vrijednost projekta: 3.012.605 EUR, od čega Grad Zadar dobiva 145.730 EUR

Cilj projekta Optitrans je podržati/ojačati izabrane „POLITIKE I PROMETNE STRATEGIJE GRADOVA kroz  razmjenu iskustava dobre prakse iz zemalja partnerskih organizacija koji sudjeluju na projektu. Kroz projekt se unaprjeđuju postojeće prometne politike grad i uz pomoć EU partnera predlažu novi modeli i nova inovativnija rješenja u upravljanju prometnim sustavom grada. Primjerice problematika upravljanja biciklističkim prometom grada, problem dostavnih vozila unutar gradske jezgre, problem gužvi na parkinzima u sezoni i dr.

Ukupna vrijednost: 1.427.000 EUR, od čega Grad Zadar dobiva 137.670 EUR

Također, na današnjem Javnom kolegiju gradonačelnika Ante Babić imenovan je koordinatorom za trgovačka društva u kojima je Grad Zadar jedini ili većinski vlasnik, a pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, Andreja Baraba prezentirala je Izvješće o kakvoći mora na morskim  plažama na području Grada Zadra u 2016. godini. Na kraju kolegija gradonačelnik Kalmeta najavio je da je sljedeće godine u planu održavanje plivačkog maratona u uvali Jazine, u suradnji s Klubom daljinskog plivanja Donat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...