Marić: “Turizam je važna grana gospodarstva, nitko ga ne želi nokautirati poreznom reformom”

Ministar financija Zdravko Marić u petak je poručio hotelijerima da ne trebaju strahovati od nekih novih ‘udara’ na poslovanje te da očekuje da se na turizam nadograde i druge djelatnosti poput poljoprivrede, građevine i drugih.

“Turizam je važna i strateška grana hrvatskog gospodarstva, koji je kao jedini sektor i u krizi bilježio rast, izbjegavši krizne utjecaje i nitko ga ne želi ‘nokautirati’ pa ni poreznom reformom, koja jedino kao cjelovita može uspjeti. Nemam straha ni pred kime i razgovarat ću sa svakim, a mislim da nema nijedne osobe u dvorani koja može reći da je porezni sustav u Hrvatskoj dobar odnosno održiv i stoga se mora mijenjati”, kazao je Marić na panelu o investicijama na 19. kongresu hotelijera, koji je jučer i danas u zagrebačkom hotelu Sheraton okupio više od 200 sudionika.

Ministar financija je, govoreći o izazovima turizma izvan samo poreznog aspekta, spomenuo produljenje sezone i jačanje ponude, kao i povećanje turističke potrošnje, koja je, po njegovim riječima, ispod one u brojnim konkurentskim zemljama. Stoga bi trebala dulja sezona, povezivanje s drugim industrijama i sektorima kako bi se povećala i konkurentnost turizma, smatra Marić.

“U svemu tome ima još puno posla kojeg trebaju odraditi i turizam i drugi sektori, a treba razgovarati konstruktivno kako bi se stvari unaprijedile. Stoga i poreznu reformu, mada znam da se vi možda i ne slažete, ne mogu ‘braniti’ samo s pozicije jednog sektora i pojedinačnog kuta gledanja. Nametali su mi se u vezi komunikacije oko toga i mnogi PR stručnjaci, ali sam ih odbio i rekao – ako to ne možemo sami isprezentirati onda nam stvarno nema pomoći, jer porezni sustav i reforma su vrlo kompleksni i puštanje nekih prvih probnih balona o ovome ili onome ne bi imalo smisla”, naglasio je Marić.

Kazao je da to može biti putokaz i za druge reformske iskorake u koje se također treba uključivati struka, ali i primjer kako se odvojiti od previše špekulacija koje su se pokazale ovih dana.

“Klonite se populizma i demagogije, jer je to u 25 godina Hrvatskoj i donijelo to gdje je, što se slično pokazalo i proteklih dana kada je sav fokus iz reforme došao na stopu PDV-a, a ne da se gleda sve zajedno. Porezna reforma donosi i brojna poboljšanja pa i porezno rasterećenje u ne malom iznosu, što je i meni kao ministru rizik i teško pitanje je li to fiskalno održivo. No ipak vjerujem da će biti, kao i da će rasterećenje biti dobra poruka i poticaj gospodarstvu pa i turizmu”, istaknuo je Marić, koji smatra da nastavak reformskih paketa ove vlade mora biti na sličnom tragu.

Iako zna, kako je kazao, da su se hotelijeri i ugostitelji osjetili pogođeni, ipak sve to drži dobrim smjerom kojim ni turizam nije zakinut, nego suprotno poticaj za nove aktivnosti.

Hotelijeri na panelu, Tomislav Popović iz rovinjske Maistre te Ronald Korotaj iz umaškog Istraturista naglasili su, pak, kako će im nove porezne mjere, poglavito veća stopa PDV-a za ugostiteljske usluge, ali i najavljeni porez na nekretnine, ipak donijeti određene probleme za poslovanje.

“Hotelijeri nisu protiv poreza niti ga izbjegavaju, no, porez na nekretnine za nas je veliki udar na poslovanje jer su nekretnine naše sredstvo za rad i prihode, a svaka nova investicija nam se vraća tek za deset i više godine”, kazao je Korotaj, koji je i predsjednik nacionalnog udruženja hotelijera UPUHH, koje je i organizator kongresa hotelijera.

Slično misli i Popović koji se osvrnuo na utjecaj poreza i na investicije odnosno njihovo smanjivanje.

“Nećemo obustaviti investicije jer smo ljuti na ministra Marića i poreznu reformu, nego zato što nećemo imati sa čime investirati. Morat ćemo rezati troškove, to će osjetiti i radnici, a primjerice samo Maistra s novim PDV-om očekuje oko 16 milijuna kuna manju EBITDA. Nisam siguran ni da ćemo moći ostvariti oko 9 posto rasta, koliko smo prosječno godišnje bilježili zadnjih nekoliko godina”, upozorio je Popović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...