Ministar Šprlje u Škabrnji: “Sveta misija je ustrajati da se zločinci kazne”

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak u Škabrnji na obilježavanju 25. godišnjice pokolja u tome mjestu da je “sveta misija, dok god smo živi i dok su živi oni koji su odgovorni za zločine, ustrajati na tome da se zločinci kazne”.

U koloni sjećanja Korak po korak, kojom je u petak u Škabrnji obilježena 25. godišnjica zločina u kojem je 18. studenoga 1991. ubijeno 86 civila i branitelja, sudjelovala su, uz nekoliko tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i BiH, i najviša državna izaslanstva.

Nakon odavanja počasti ubijenima kod spomen-obilježja masovne grobnice, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je kako je u Škabrnju došao s dubokim osjećajem poštovanja i poniznosti. “Poklonio sam se žrtvama u Vukovaru, danas se klanjam žrtvama u Škabrnji s obećanjem da niti te žrtve niti ovo mjesto neću iznevjeriti”, poručio je.

Na molbu da komentira nezadovoljstvo mještana i branitelja jer nitko nije odgovarao za zločin u Škabrnji, ministar pravosuđa Ante Šprlje je rekao da je “sveta misija, dok smo god živi i dok su živi oni koji su odgovorni za te zločine, ustrajati na tome da se zločinci kazne”. Podsjetio je da smo u Haagu imali dva procesa koja su se odnosila i na Škabrnju – protiv Milana Martića i Milana Babića.

“Babić se suočio s istinom i okončao život samoubojstvom jer se nije mogao nositi s onim za što je odgovoran”, ocijenio je ministar Šprlje.

Također je rekao da je Martić, među ostalim, u zatvoru i za Škabrnju te da je dvoje ljudi pravomoćno osuđeno za zločin u Škabrnji i da su izdržali kazne.

“Međutim, niti jedna kazna nije dovoljna da vrati mrtve među žive, toga smo svi duboko svjesni i danas s dubokim osjećajem žalosti i ponosom prolazimo ovim krajem”, zaključio je.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić rekao je kako u vezi sa škabrnjskim žrtvama “svi zajedno moramo postići jedno suglasje”.  “Ovo je vrijeme ponosa, dostojanstva i pijeteta prema žrtvama. Mislim da je u Hrvatskoj postignuta ta razina suglasja što se tiče odnosa prema žrtvi, zločinu i počiniteljima. Sve dok zadnji počinitelj ne bude u rukama pravde, žrtve neće imati smiraja, isto tako i njihove obitelji”, rekao je.

Oni koji obavljaju javnu dužnost, pogotovo tijela progona i istrage, dužni su učiniti sve da se počinitelji privedu pravdi, rekao je, dodajući kako treba poslati poruku i nama živima te budućim generacijama da se takve stvari više nikada ne smiju dogoditi.

Središnji komemoracijski skup, kao i posljednjih nekoliko godina, bio je bez političkih govora i posvećen isključivo uspomeni na ubijene civile i branitelje. Program su izveli učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Škabrnje uz zadarske glumice Tamaru Šoletić i Gabrijelu Meštrović-Maštruko.

Okupljene građane sudionike Kolone sjećanja pozdravio je načelnik Općine Škabrnje Nediljko Bubnjar, koji je tom prigodom istaknuo da su “stradanja hrabrih branitelja i civila Vukovara i Škabrnje zapalila vatru slobode i buduće pobjede u srcima hrvatskih ljudi”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...