Nad našom županijom MiG-ovi vježbali gađanje u zraku

Tekst vam donosi Hrvatski vojnik, prvi hrvatski vojnostručni magazin.

Piloti Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ-a i PZO-a završili su trotjedni ciklus uvježbavanja na avionima MiG-21 na području Zadra i Dalmacije. Riječ je bila o provedbi bojnih gađanja ciljeva u zraku, što je ujedno bio i glavni ovogodišnji obučni događaj HRZ-a i PZO-a. Bojna gađanja mete koju je vukao MiG-21 provodila su se u zračnom prostoru poligona “Dugi otok”, a organizirana su kao dio redovitih uvježbavanja pilota i zrakoplovnih tehničara na avionima MiG-21…

Pripadnici Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane završili su 28. listopada trotjednu aktivnost, glavni obučni događaj (GOD), gađanja zračne mete zrakoplovnim topom 23 mm iz borbenog aviona MiG-21. Bio je to izazov ne samo za pilote Eskadrile borbenih aviona, nego i za brojno drugo zemaljsko osoblje, tehničare svih specijalnosti i ostalo osoblje u potpori. Svi zajedno pridonijeli su izvanrednoj uspješnosti glavnog ovogodišnjeg obučnog događaja. Osim njihove iznimne koordiniranosti i učinkovitosti, provedbi vježbe pridonijeli su i mnogi drugi sudionici, pa o događaju i postignutoj sinergiji zapovjednik Eskadrile borbenih aviona ujedno i zapovjednik vježbe pukovnik Željko Ninić kaže: “Provedba glavnog obučnog događaja pokazala je iznimnu interoperabilnost postrojbi i svih sudionika jer, osim organskog sastava Eskadrile borbenih aviona koja je bila glavna nositeljica provedbe i davateljica snaga, sudjelovale su i druge postrojbe: iz 91. zrakoplovne baze – Zrakoplovno-tehnička bojna, Eskadrila višenamjenskih helikoptera i Zapovjedna satnija; kompletna 93. zb s praktički svim svojim postrojbama, uključujući i Eskadrilu transportnih helikoptera iz Divulja; Bojna ZMIN; Središte za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin”; zrakoplovni dio HVU-a smješten u Zadru; Zapovjedništvo specijalnih snaga koje je sa svojim timom sudjelovalo u Službi potrage i spašavanja; nadalje, MUP i lučke kapetanije Zadarske i Šibensko-kninske županije koji su sudjelovali s brodovima te neizostavno i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.”

Trotjedne vježbovne aktivnosti većinom su se provodile na širem području poligona “Dugi otok”, ali i na aerodromima i drugim lokacijama na području Dalmacije. Pukovnik Željko Ninić objašnjava kako je tijekom prvog tjedna naglasak bio na letenju u cilju osvježavanja obuke za manevar gađanja ciljeva u zraku “avion na avion”, a istodobno se provodio nastavak obuke pilota Eskadrile borbenih aviona koji ne sudjeluju u gađanju ciljeva u zraku prema njihovu stupnju obučenosti. U drugom se tjednu s manevra “avion na avion” prešlo na manevar osvježavanja “avion na metu”, pri čemu drugi avion više nije bio cilj nego je za sobom vukao zračnu metu (remorker). Usporedno se odvijao i nastavak obuke pilota i obuka osvježavanja iz područja instrumentalnog letenja na aerodrome “Split” i “Dubrovnik”. Osim toga, HRZ i PZO pružao je avionom MiG-21 potporu Hrvatskoj ratnoj mornarici u provedbi vježbe Harpun 16 vučenjem zračne mete s registratorom pogodaka RP-1 (površina-zrak). Tijekom trećeg, završnog tjedna, odrađena su i bojna gađanja zrakoplovnim topom 23 mm kojim je naoružan avion MiG-21 bisD (jednosjed) na zračnu metu s registratorom pogodaka RP-3 (zrak-zrak).

Uspješnosti i učinkovitosti pripomogli su meteouvjeti. “Meteorološki uvjeti za provedbu ove zadaće dosta su zahtjevni. Osim što moramo imati dobru vidljivost, moramo imati i relativno veliku visinu donje oblačnosti – drugim riječima, oblačni sloj koji se nalazi na visini od 500 metara nije prepreka za letenje, ali je prepreka za bojno djelovanje iz zraka. U ova tri tjedna bilo je nekoliko meteorološki složenih dana što nas je malo usporilo, ali ne i omelo u provedbi ove zadaće,” objašnjava pukovnik Ninić pa zaključuje: “Ukupno gledano, ocjenjujem glavni obučni događaj grane iznimno uspješnim, prije svega zato što tijekom provedbe nije došlo ni do jednog ugrožavanja sigurnosti letenja ili izvanrednog događaja pri radu s ubojnim sredstvima na zemlji, tehnikom na zemlji, ubojnim sredstvima u zraku i tehnikom u zraku, a bilo je jako puno potencijalno kritičnih točaka. To kažem imajući u vidu da se gađanje ciljeva u zraku nije provodilo dugo vremena, a razloga za to je nekoliko: riječ je prije svega o dugom razdoblju razvoja zračne mete kao sustava, ali i o situaciji s resursima, remontima i raspoloživosti aviona MiG-21 zadnjih nekoliko godina. Zbog toga je ovogodišnji glavni obučni događaj HRZ-a i PZO-a dodatno važan jer je nastavljen kontinuitet provedbe obuke u vrlo zahtjevnom dijelu: gađanju ciljeva u zraku zrakoplovnim topom 23 mm s aviona MiG-21. Unatoč svim ograničenjima, uspjeli smo kvalitetnim planiranjem i obnovom resursa zrakoplovne tehnike, podizanjem kvantitete i kvalitete obuke pilota te radom na sredstvima na zemlji dovesti ljude i tehniku do točke u kojoj mogu kontinuirano tri tjedna držati visok postotak ispravnosti aviona i visok postotak sigurnosti rada sa zrakoplovnim ubojnim sredstvima i na zemlji i u zraku.”

Fotografije pogledajte i više o temi pročitajte na portalu Hrvatski vojnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...