Najveća kazna za neispravno meso – 100.000 kuna

Najveća kazna za neispravno meso seže do 100.000 kuna, a, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, zatvaranja objekata neće biti jer se nedostaci mogu ukloniti. Pored novčanih kazni, kažu, još su moguće i kaznene prijave. Kad su stigli konačni rezultati kontrole za deset distributivnih centara, u njima zasad nema tako rigoroznih kazni. Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede, kazne će ih stići zbog kršenja higijenskih uvjeta, ali i stavljanja neispravne hrane na tržište. Prema Zakonu o hrani, na koji su se pozvali, kazna je od 50.000 do 100.000 kuna za tvrtku i još do 10.000 kuna za odgovorne. Prema Kaznenom zakonu, za plasiranje loše hrane može se dobiti i tri godine zatvora, ali zasad za to nitko nije prijavljen, pišu 24sata.

Kažu kako nisu otkrivena značajna neudovoljavanja da bi se zabranio rad te da su dali rok za uklanjanje nedostataka: “U slučaju da se nedostaci ne uklone i ako se uzastopno ponavljaju, a ugrožavaju javno zdravlje, može se zabraniti rad objekta”.

Također, ističu da je veterinarska inspekcija izdala za neke objekte više optužnih prijedloga. Za svaki prekršaj se kazna zbraja. Ukratko, mogu tražiti kaznu od 100.000 kuna za salmonelu, još 100.000 za lošu higijenu itd. Koje kazne će točno biti predviđene za svaku tvrtku, još nije poznato.

“Naši inspektori to predlože, ali u konačnici odlučuje sud. Ne možemo utjecati na odluku prekršajnog suda”, kaže za 24sata upućena osoba u Ministarstvu poljoprivrede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...