od jutra

Naši kanaderi i danas gase požar u Izraelu

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Posade dvaju protupožarnih aviona Canadair CL-415 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas, u subotu, 26. studenoga 2016., od jutra sudjeluju u gašenju velikih šumskih požara koji ugrožavaju naseljena mjesta u Državi Izrael.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković rekao je, kako su danas rano u jutro krenuli u nove akcije jer žele iskoristiti svaki trenutak dana u gašenju požara koji su brojni. „Svugdje osjećamo toplinu i zahvalnost izraelskog naroda za pomoć koju pružamo. Posebno su zahvalni kad vide da su naše posade neumorne i ostaju djelovati sve do sumraka”, naglasio je pukovnik Turković.

O značenju pomoći koju hrvatske zračne snage pružaju izraelskom narodu govori i činjenica kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu već prvoga dana posjetio i pozdravio letačke posade, izrazivši zahvalnost za brzu i učinkovitu reakciju i izniman trud.

Prvoga dana djelovanja na požarištima, u petak 25. studenoga 2016., hrvatske posade sveukupno su provele u zraku 13 sati gaseći požare na dvije lokacije, na području  Haife i Mount of Jerusalema izbacivši pritom oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade ulažu maksimalne napore kako bi požarišta čim prije stavili pod nadzor i zaustavili njihovo daljnje širenje.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar