Naši kanaderi i danas gase požar u Izraelu

Posade dvaju protupožarnih aviona Canadair CL-415 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas, u subotu, 26. studenoga 2016., od jutra sudjeluju u gašenju velikih šumskih požara koji ugrožavaju naseljena mjesta u Državi Izrael.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković rekao je, kako su danas rano u jutro krenuli u nove akcije jer žele iskoristiti svaki trenutak dana u gašenju požara koji su brojni. „Svugdje osjećamo toplinu i zahvalnost izraelskog naroda za pomoć koju pružamo. Posebno su zahvalni kad vide da su naše posade neumorne i ostaju djelovati sve do sumraka”, naglasio je pukovnik Turković.

O značenju pomoći koju hrvatske zračne snage pružaju izraelskom narodu govori i činjenica kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu već prvoga dana posjetio i pozdravio letačke posade, izrazivši zahvalnost za brzu i učinkovitu reakciju i izniman trud.

Prvoga dana djelovanja na požarištima, u petak 25. studenoga 2016., hrvatske posade sveukupno su provele u zraku 13 sati gaseći požare na dvije lokacije, na području  Haife i Mount of Jerusalema izbacivši pritom oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade ulažu maksimalne napore kako bi požarišta čim prije stavili pod nadzor i zaustavili njihovo daljnje širenje.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...