Nin među pet mjesta u Hrvatskoj uvrštenih u europske destinacije izvrsnosti

Što povezuje Nin, Međimurje, Đurđevac, Sjeverni Velebit i Svetvinčenat u Istri? Svako od tih mjesta, zahvaljujući uglavnom trudu stanovnika te voditeljima lokalnih turističkih zajednica, dobilo je oznaku destinacije izvrsnosti za dosege na različitim poljima turističke atraktivnosti. S malo kašnjenja, uobičajenog za hrvatske prilike, počelo je putovanje nevelike novinarske grupe po Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice; u tri i pol dana obilazak pet izvrsnih destinacija.

Neke od njih dobro su poznata i uhodana turistička odredišta, kao što je to hrvatski kraljevski grad Nin, gdje turističku zajednicu vodi nevjerojatno agilna Marija Dejanović. Druge su, pak, tek posljednjih desetak ili nešto više godina uvrštene u turističke rute, kao što je Međimurje, s već nagrađenim voditeljem ureda županijske turističke zajednice Rudijem Grulom. Na kraju obilaska možda bi se moglo zaključiti: valja nam požuriti, jer uskoro bi i na danas nerazvikanim mjestima mogli biti redovi inozemnih turista kao na ulazu na Stradun u Dubrovniku, piše Lokalni.hr

Nin posjetiteljima nudi doslovno – sve

Ako ste spremni na nove okuse, kušajte slanu čokoladu, čokoladu sa cvijetom soli. Cvijet soli je u odnosu na sol kao vrhnje u odnosu na mlijeko, kupi se s vrha u solanama i manje je slano, ali je bogatije mineralima. Žličica cvijeta soli u vodi može nadoknaditi i inače teško rješiv manjak magnezija u organizmu. U Ninu ne treba zaboraviti ni na okuse dalmatinske kuhinje, od hobotnice ili teletine pod pekom do pršuta i ninskog šokola, suhomesnatog specijaliteta od svinjske vratine začinjene paprom, klinčićem, muškatnim oraščićem, morskom soli, sušene na dimu i buri kao i pršut.

Uza sve što nudi bogata povijest i kultura, ne valja preskočiti ni prirodna bogatstva, jer i u Ninu bioraznolikost je nevjerojatna. U solani, kroz koju redovito vode turiste, možete vidjeti brojne rijetke ptice, među njima i ugroženu gnjezdaricu vlastelicu s crvenim nogama i crnim kljunom. Ljudi i ptice tu žive zajedno, ne smetajući jedni drugima. Na Kraljičinoj plaži, pak, možete ne samo liječiti reumu ili kožne bolesti, nego i vidjeti smjenu različitih biljnih zajednica na potezu od obale preko plitkog do dubljeg mora.

Nin je svoju nacionalnu pobjedu u izvrsnosti, dobivenu za turizam uz vode, već jako dobro iskoristio, postao poznatiji u Europi, pa bi ovdje zaista uskoro mogla biti gužva kao na Stradunu. Prespavavši u jako lijepim sobama hotela Pinija u Petrčanima, uputili smo se u unutrašnjost Istre, u Svetvinčenat ili Savičentu, koja do prije petnaestak godina nije bila na turističkim kartama, a danas ljeti valja izdvojiti i 160 eura za noćenje s doručkom u boljem smještaju. Do neke plaže na istarskoj obali, do Rovinja primjerice, valja se voziti dvadesetak minuta, ali mnogi danas cijene i samo mir i hladovinu kakvu ne može pružiti užurbana obala ljeti.

Više pročitajte u članku portala Lokalni.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...