Nova prognoza, u Hrvatsku stiže veliko zahlađenje – evo kada

Nakon što je prva polovina studenog bila hladnija od prosjeka, posljednjih nekoliko dana uslijedio je potpuni obrat i temperature zraka porasle su na vrijednosti koje su primjerenije početku listopada nego zadnjoj dekadi studenog. U dane vikenda kiše je u većem dijelu zemlje bilo vrlo malo, a u mnogim je predjelima u potpunosti izostala. Za razliku od većine zemlje, na dijelovima sjevernog Jadrana pale su nove značajne količine oborina. Od početka mjeseca meteorološka postaja na Platku, u riječkom zaleđu, primila je više od ekstremnih 1000 litara oborine po kvadratnom metru, piše Crometeo.

U novom tjednu nastavit će se natprosječna toplina. Prvi dio tjedna obilježit će stabilno i barem djelomično sunčano vrijeme u kojem postoji šansa da se sruši pokoji datumski temperaturni rekord, piše Index.hr.

Stiže velika promjena

Stabilizaciju vremena donosi nam ogranak anticiklone s centrom iznad Rusije, a jučer je u središtu spomenutog polja visokog tlaka zraka izmjereno izrazito visokih 1070 hPa. Kao zanimljivost spomenimo da će ista ta anticiklona biti zaslužna da će jezgra izrazito hladnog zraka sibirskog podrijetla “kliznuti” prema Aziji, i zahvatiti velike dijelove Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Irana, pa čak i dijelove Afganistana i Pakistana. Od četvrtka će nam se sa zapadnog Sredozemlja početi približavati nova ciklona pa će drugi dio tjedna ponovno biti oblačniji, povremeno uz kišu. Svih 7 dana tjedna pratit će nas južina i natprosječna toplina.

Ipak, prema prognostičkim modelima čini se da nas tjedan iza, odnosno na samom kraju studenog, ipak čeka preokret. U Hrvatsku će prodrijeti polarni zrak iz Skandinavije i Rusije te će se temperature spustiti i ispod ništice, a preko dana će se kretati svega par stupnjeva iznad nule.

Ako ste pomislili da to znači da će biti i snijega, nemamo dobre vijest. Moguća je tek pokoja pahulja u višem gorju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...