Nove droge stigle su Hrvatsku i imaju strahovite posljedice!

Zadnje dvije godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno 20-ak novih droga, a pretpostavlja se kako ih je na ulicama i puno više od toga, no njihove promjene, brzina raspačavanja i niske cijene onemogućuju praćenje, kako policiji i nadležnim institucijama, tako i roditeljima čija djeca su njihovi potrošači, piše Express.hr

Ovisnička se scena značajno promijenila u posljednjem desetljeću, pa razni opijati poput heroina bilježe stalan pad, a popularnost dobivaju nove droge koje se prodaju i u tobacco i smart shopovima, a najčešće se radi o nekim vrstama sintetičkih droga miješanih s kanabinoidima. Od raznih osvježivača prostora, praškova i razne droge iz kućne radinosti, novih je droga svakako napretek.

Njihovi najveći korisnici su tinejdžeri koji su željni eksperimentiranja, a “stare droge” poput heroina i sličnih doživljavaju kao drogu za okorjele i zapuštene narkiće, klošare i jadnike. Takav stav nije jedinstven za Hrvatsku, primjećuje se kako u susjednim zemljama, tako i u cijeloj Europi.

Trenutno je u našoj zemlji registrirano oko 25 tisuća ovisnika o drogama, a pretpostavlja se kako, zajedno s neregistriranima, ta brojka raste i do 80-ak tisuća.

Nove droge jače “lupaju”

“Cila Makarska rivijera je na “iceu”. To vam je ono što dileri zovu “flash”. Na ulici se pojavio prije četiri godine, sad je to već prava epidemija. Diler je tamo napravio pravi posao. Prvo ga je davao jeftino dok se svi nisu navukli, sad za gram plaćaju po tisuću kuna. Smišno mi je kad čujem kako govore da je to nova sintetička droga koja kod nas još nije uzela maha. Doli u Makarskoj “ice” puše i dica od 16 godina. To smeće razara mozak brže i gore od svega što sam probao. Ma kakav kokain, ovo udara pet puta jače. Koliko? Ja sam završio vezan na splitskoj Psihijatriji, vidija sam đavla, lupa glavon o zid. Eto koliko”, – rekao je jedan ovisnik na liječenju Slobodnoj Dalmaciji.

Među novim drogama načešće se spominju mefedrin (još i mjau-maju ili spice droga), čarobni zmaj (mirišljavi štapići za osvježavanje prostora koji se puše), ketamin (kao zamjena za kokain), crna mamba (sintetička droga koja podsjeća na kanabis) i cloud nine (polusintetička droga koja se radi od soli za kupanje).

“Mjau mjau, šećerko, snješko, svatko od nas je to zvao drugačije, a cijeli je grad bio navučen na to kao šećeraš na inzulin. Jebeno je bila dobra, a granica između pakla i raja nikad manja ako znaš voziti”, rekao je srpski konzument Đole za Vice.

“Brate, to ti je pakao. Svaka budala na ovom svijetu lako napravi drogu, pa stavi svoju boju i svoj oblik. Nekad si imao pravila – ovaj te iskida, ovaj je laganica, s ovim ideš na Mars, a s ovim kopaš po groblju. A sad, Divlji zapad”, kaže povremeni potrošač novih droga.

Halucinacije, trganje mesa i put u ludilo

Droga mjau mjau najčešće izaziva osjećaj velike euforije i budnosti, no često izaziva i halucinacije. Uz to se javljaju i gubici pamćenja, kao i problemi sa srcem uslijed kojih može nastati srčani udar, ali i paraliza te smrt.

Osvježivači prostora koji se puše pak sadrže razne ekstrakte egzotičnih biljaka koje uništavaju unutarnje organe, dok ketamin također izaziva poremećaj u radu srca te povećava moždani tlak. Cloud nine ima još gori efekr, pa kod korisnika može izazvati pravo ludilo, agresiju i ponašanje slično kanibalima s potrebom za trganjem i griženjem ljudskog mesa.

U Sloveniji je 25-godišnji mladić umro nakon konzumacije crne mambe. On je iskusio sve od navedenih nuspojava, od halucinacije i paralize do smrti. Prije nego što je umro očajnički je zazivao u pomoć, a njegovi su prijatelji ispričali kako je u suzama tražio svoju mamu.

Jedan je 17-godišnjak u Velikoj Britaniji na zabavi uzeo dance drogu za koju su svi tvrdili da je mnogo bolja od ecstasyja. Osjećaj je bio dobar pa je uzeo je još… Na kraju je sam sebi odrezao testise, sve zbog spice ili mjau mjau droge. Budući da je njen osnovni sastojak gnojivo za biljke, do nje se lagano dolazi i na europskom tržištu košta oko 12 eura po gramu.

Škrguću zubima i posive

Mladi koji uzimaju mjau mjau najčešće efekte osjete već u prvoj minuti. Dolazi do nagle pojave sline i njenog nekontroliranog curenja, zubi im počnu škrgutati, a usne i lice poprime sivu boju.

Nakon toga često izgube osjet u nogama, javlja se tahikardija i euforija. Nakon sat vremena dolazi do “spuštanja” i depresije, a čak i tada može se javiti paranoja i halucinacije. Zbog oštećenja mozga, psihijatri ističu kako su ovakve nove droge znatno opasnije nego one prijašnje, ali i znatno lakše dovode do trajno poremećenog stanja mozga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...