Otvorena 10. izložba fotografija Otočni fotografi

U prostoru udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor u Zadru 23. 11. 2016. otvorena je 10. izložba fotografija Otočni fotografi.

Na izložbi sudjeluju 20 autora: Pablo Bilosnić, Tomislav Marijan Bilosnić, Zdravko Blagdan, Zdenko Brusić, Teofil Dabo, Vesna Denona, Tomislav Ivanov, Ante Jaša­, Pavao Jerolimov, Krešimir Kiš, Boris Lonić, Branislav Mađerić, Jasna Marcelić, Ivo Markulin, Ratko Mavar, Hrvoje Mavra, Silvio Panović, Robbie Šangulin, Ante M. Šarunić i pozvani gost izložbe: Željko Car iz Cresa na otoku Cresu. Izloženo je 38 fotografija.

Nazočne je pozdravio predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, i zahvalio foto klubu „Kornat“ jer prvi priređuje izložbu u njihovom prostoru, a ovo je najava i za priređivanje drugih kulturnih događanja u prostoru udruge.

Voditeljica programa otvorenja izložbe kantautorica Vesna Benić čestitala je foto klubu „Kornat“ na 10. Obljetnici izložbe i najavila žensku klapu „Kapric“ iz Zadra koja je pjevala nekoliko dalmatinskih pjesama. Zatim je pjesnik Ante M. Šarunić, krasnoslovljem izveo dvije čakavske pjesme.

Fotograf Silvio Panović o izložbi kazao je: „Na izložbi većinom su izložena djela o detaljima i ljudima, malo vidimo ljetnih motiva, kupanje, regate brodova i slično, a više su zastupljeni detalji kao što su to prikazali Pablo Bilosnić i Jasna Marcelić. Ističu se odličnim prikazima pa smo fotografiju „Ispračaj“ stavili na plakat. Autori su nastojali prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do izražaja raznolikost motiva. Iz prošlosti fotografije prikazujemo fotografije prof. dr. Zdenka Brusića (1938. – 2014.) iz Silbe. Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. Sveučilišni profesor u Zadru i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Kao podmorski arheolog i jedriličar snimio je desetine tisuća fotografija, a pohranjene su u Zadarskom sveučilištu, Arheološkom muzeju i obiteljskim zbirkama. Otkrio u podmorju Nina „Starohrvatski brod iz ninske luke“ Condura Croatica. Zadovoljni dosegnutom umjetničkom kreativnošću svih djela, pozivamo autore da se nastave ovako pripremiti i za slijedeću izložbu. Izložbu ćemo prikazati u još nekoliko gradova.“

Na kraju je prof. Andreja Baraba, pročelnica, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, Grada Zadara, zahvalila fotografima na ustrajnom desetogodišnjem prikazivanju ljepota zadarskih otoka i motiva iz zadarskog područja te proglasila izložbu otvorenom.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 31. 12. 2016.g.

otocni

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...