Ovo je najopasnije mjesto u vašoj kuhinji; nikad nećete pogoditi koje je…

Znanstvenici su upozorili da su ladice za povrće u hladnjaku najopasnije mjesto u kuhinji i da sadrže gotovo 8000 bakterija na kvadratnom centimetru. To je 750 puta više od onoga što se smatra sigurnim za ljude, piše Daily Mail a prenosi 24 sata.

Ova ladica može skrivati opasne bakterije poput salmonele, E.coli i listerije ako je ne čistimo redovito i ostavimo povrće unutra predugo. Ono počinje trunuti i raspadati se, stvara se plijesan i to stoji pored svježe hrane koju pripremamo.

Europsko vijeće preporučuju da površine na kojima se hrana priprema imaju maksimalno 10 jedinica bakterija po centimetru kvadratnom. Svaki komad voća i povrća koje tamo stoji treba pomno oprati prije pripreme, a jednom tjedno pregledati opće stanje u hladnjaku.

Ladice dobro pregledajte, bacite ono što se pokvarilo ili sagnjilo. Ono što je zrelo pripremite što prije. Operite ladice vrućom vodom i deterdžentom, isperite, posušite pa povrće ponovo vratite nazad. Iskoristite tu priliku i da pogledate čemu uskoro ističe rok. Ono čemu je već istekao, bacite, a onome čemu je rok kratak pripremite što prije.

Dobar trik je i naprijed staviti sve što ima kraći rok tako da ništa ne bacite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...