Pomorci Zadarske županije heroji nominirani za Plavu vrpcu Vjesnika

Pedeset i druga po redu Plava vrpca Vjesnika, dodjela priznanja hrabrim pomorcima u pojedinačnoj i momčadskoj kategoriji, ove godine održat će se 5. prosinca u opatijskom hotelu Royal, pišu Naši školji.

S obzirom na to da je Sindikat pomoraca Hrvatske dugogodišnji sponzor i član Odbora za dodjelu Plave vrpce, odlučeno je da da se dobre pomorske tradicije poput ove ugase, unatoč gašenju nekad najuglednijih hrvatskih dnevnih novina.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2016. nominirano je šest pothvata, četiri u momčadskoj konkurenciji te dva u pojedinačnoj.

U momčadskoj konkurenciji nominirani su:

1. Šesteročlana posada broda „Pauk 1″ iz Kali, koja je pod zapovjedništvom Ivice Gobina između Lavdare i Ždrelca, 3. rujna ove godine pokušala ugasiti požar na 20-metarskoj austrijskoj jahti pritom spasivši peteročlanu posadu.

2. Hrvatska posada broda Anton Topić pod zapovjedništvom kap. Ante Raguža spasila je na Atlantiku 13. svibnja ove godine teško ozlijeđenog britanskog jedriličara Richarda Tolkiena, kojega su potom na brodu medicinski zbrinuli te sljedećih pet dana njegovali do dolaska u SAD.

3. Dvočlana posada brodice RH3ST Lučke kapetanije Zadar – Marijo Kalmeta i Stjepan Klarin uspjela je vještim manevriranjem za olujnog vjetra zadržati pomoću konopa havarirani katamaran „Silbu” da ne napravi „nered” u zadarskoj luci.

4. Posada tankera „Vinjerac”, pod zapovjedništvom Milana Grbića, Tankerske plovidbe iz Zadra, spasila je 8. veljače ove godine između Kube i Paname petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osametarskom gliseru.

U pojedinačnoj konkurenciji nominirani su:

1. Djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić spriječio je u Prigradici na Korčuli da za olujne bure potone 16-metarska čarter jedrilica čiji je propeler zahvatio muring te da to plovilo bez pogona napravi štetu na drugim privezanim brodovima.

2. Porečanin Marijan Babić spasio je svojim gliserom po mraku i valovima češkog jedriličara kojemu se prevrnula jedrilica. U tome su mu pomogli kćerka Anabel (16) i njen prijatelj Arijan (17). Zbilo se to 15. lipnja ove godine oko dvije milje jugozapadno od Poreča.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...