Prodaja mesa u trgovinama pala za 25 do 40 posto; Hrvati se okrenuli ribi!

Prodaja svježe i smrznute piletine, pačetine, puretine… pala je gotovo 40, a ostalih vrsta mesa oko 25 posto, otkako su ovih dana zaredale inspekcijske kontrole Ministarstva poljoprivrede te sve dulje liste srama objekata i proizvođača kod kojih je utvrđena neka od opakih salmonela, piše Večernji.hr

 Ne žele u javnost

Ministarstvo je jučer izvijestilo javnost i o brzo zamrznutim pilećim prsima bez kože i kosti, s rokom trajanja do 27. srpnja 2018., tajlandskog proizvođača Central Poultry Processing CO., LTD, Brend Centaco, koje na tržište stavlja Ledo, a službenim je uzorkovanjem u objektu za uskladištenje hrane životinjskog podrijetla Bille u Sv. Heleni u njemu pronađena Salmonella ser. Kentucky. Salmonela infantis iz Perutnine Ptuj-Pipa Čakovca, koju EU pak, kako se tvrdi, uopće ne navodi kao kriterij sigurnosti hrane, svoj će epilog vjerojatno dobiti i na sudu. No dok gotovo svakodnevno cure novi nalazi iz mjerodavnih laboratorija o nekoj od salmonela, povjerenje potrošača opasno je narušeno, prvo za uvozne, a sada dijelom i za domaće proizvode – i sve je više onih koji, i neopravdano, zbrajaju štetu.

Gotovo iz svih trgovačkih lanaca spremni su na komentar, ali neslužbeni, s obzirom na to da nakon nalaza resornog ministarstva, u kojima su apostrofirani i za najmanje prekršaje, pušu i na hladno. Jedan od trgovaca kaže nam kako je prodaja svih vrsta mesa u njegovim trgovinama ovih dana pala i 50 posto, s obzirom na to da su se sa salmonelom poklopila i odgođena kolinja zbog pretoplog vremena za ovo doba godine.

Svježa perad, koja bi prije planula u nekoliko dana, posebno ona po dampinškim cijenama iz Poljske, Mađarske, Italije…, sad se tek prodaje u bescjenje. Mađarske patke od oko 2,5 kilograma, kakve bi ranije i uz cijenu od 50-ak kuna planule gotovo isti dan, proteklog su se vikenda u jednom trgovačkom lancu, četiri dana prije isteka roka, prodavale za oko 25 kuna – 9,99 kn/kg, a kilogram poljskog pilećeg filea, kojemu je donedavno redovna cijena bila 50, sad se prodaje za 29 kuna. To svježe meso prošlo je više od 1000 kilometara, a sada se, kako ga zbog kratkoga roka trgovci ne bi bacili, prodaje po cijenama izvan svake pameti.

Manje ekscesa s domaćim

Branko Bobetić, direktor udruženja proizvođača u mesnoj i mliječnoj industriji Croatiastočar, kaže kako se svakome može dogoditi neki propust. No potrošačima bi prvi signal za kupnju trebao biti kratak lanac dostave koji za 12 do maksimalno 24 sata od klaonice do trgovine mogu garantirati samo domaći proizvođači koji su svakodnevno i pod vlastitim rigoroznim samokontrolama.

Od sirovine za stočnu hranu, same stočne hrane, stelje, pilića prije klanja, u procesu klanja do gotovog proizvoda… Što proces od farme do stola kraće traje, manja je mogućnost da se nešto dogodi, ističe Bobetić. Probleme s padom prodaje, poglavito svježe i zamrznute piletine i puretine, registrirali su i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Što će se dogoditi potraje li ovakvo stanje pa i božićnu puricu ili kokicu zamijenimo kakvim šaranom, pastrvom ili brancinom ili običnom ‘zelenjavom’, može se samo nagađati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...