Protupožarne snage Zemunika i Krila Oluje posjetili Belgiju; Evo kako im je bilo u Europarlamentu i središtu NATO-a!

Letačke posade protupožarnih zračnih snaga i akrobatska grupa “Krila Oluje” iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik boravili su od 8. do 10. studenoga 2016. u Briselu, u Kraljevini Belgiji gdje su posjetili Europski parlament i sjedište NATO-a.

Posjet je organiziran na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice koja je željela zahvaliti letačkim posadama za dugogodišnji angažman i izniman doprinos u gašenju požara na jadranskoj obali, te akro grupi “Krila Oluje” koja je svojim uspješnim nastupima postala snažan promotor ne samo Oružanih snaga nego i RH u svijetu, posebice nakon osvojene nagrade za sveukupno najbolji nastup u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske na Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairford u srpnju 2016.

Pripadnici 93. zb, posjetili su i sjedište NATO-a gdje im je domaćin bio vojni predstavnik pri NATO-u i EU general bojnik Mate Pađen.

Tom prigodom zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković naglasio je kako su zračne protupožarne snage cijelu godinu spremne pružiti pomoć u gašenju požara te je posjet Bruxellesu svojevrsno priznanje i nagrada svim letačkim posadama za napore pri gašenju požara. “Na operativnoj razini unutar Europske unije hrvatske protupožarne zračne snage imaju značajnu ulogu i razvijenu sposobnost pružanja pomoći u gašenju požara I u drugim zemljama” iznio je pukovnik Turković.

Također, vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić zahvalio se zastupnici Šuici na organizaciji posjeta te iznio zadovoljstvo što su mogli biti gosti središta Europske unije i NATO-a. “Uvijek je nam je bila čast nastupati na inozemnim aeromitinzima na kojima prezentiramo  sposobnosti svojih Oružanih snaga”, naglasio je pukovnik Barišić.

Dubravka Šuica kazala je kako joj je bila čast ugostiti skupinu pilota i članove posada koji tako uspješno dugi niz godina čuvaju hrvatsku obalu i otoke sudjelujući u gašenju požara iz zraka. “Ako itko zaslužuje našu zahvalnost to su hrvatske posade koje hrabro gase požare, a s njima su i piloti koji danonoćno sudjeluju u hitnim medicinskim letovima i akcijama potrage i spašavanja ne samo domaćeg stanovništva nego i turista koji se odmaraju na našoj obali. Njihov je doprinos neprocjenjiv, a svoju humanost iskazali su i kroz pružanje pomoći u gašenju požara u drugim zemljama. Stoga ću nastaviti i dalje lobirati kako bi se hrvatskim zračnim protupožarnim snagama dodijelila nagrada “Europski građanin” koju Europski parlament dodijeljuje za iznimna postignuća u kojima pojedinci i organizacije nastoje svijet učiniti boljim i sigurnijim. Posebno mi je drago što sam imala prigodu upoznati i biti domaćin grupi “Krila Oluje” koji svojim izvrsnim nastupima u Domovini i svijetu oduševljavaju brojnu publiku i pokazuju kako i Oružane snage pridonose promoviranju ugleda svoje zemlje u Europi i svijetu. Iz tih razloga osjećala sam obvezu i želju ugostiti skupinu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ovdje na mom radnom mjestu i na taj način uz zahvalnost približiti i rad hrvatske delegacije u Europskom parlamentu”, istaknula je Šuica.

Kako su se naši leteći momci snašli na belgijskom tlu provjerite u fotogaleriji MORH-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...