Puhovski: “Da je HDZ inteligentan dao bi Kalmeti dan, dva da dođe sebi i potom ga smijenio sa svih javnih funkcija!”

Zagrebački Županijski sud u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete. USKOK ga tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmeta već dugo nije u izvršnoj vlasti, ali na lokalnoj razini obnaša važne funkcije. Osim što je zadarski gradonačelnik, prvi je čovjek županijskog HDZ-a. Što s njima, upitali smo uglednog političkog analitičara Žarka Puhovskog.

Praksa je “simo tamo”. Neki se do kraja pravdaju i pokušavaju izvući, rijetki su bili korektni i odmah su podnijeli ostavke u ovakvim slučajevima. Što se tiče Kalmete, on ima moralnu i političku obvezu povući se s mjesta gradonačelnika i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a. Hoće li? Neće. 

A lokalni izbori koji nam slijede u proljeće 2017.? Hoće li zadarski HDZ izgubiti povjerenje birača?

– Hoće, ali ne bitno. Ipak, da je HDZ inteligentan dao bi Kalmeti dan, dva da dođe sebi i nakon toga ga smijenio sa svih javnih funkcija. Time bi svojim biračima poručili ovakve su stvari za nas neprihvatljive, ne želimo ljude s optužnicama u svojim redovima. Bojim se da se ti ipak neće dogoditi, kaže Puhovski.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...