Radovi na virskom groblju: Podižu se i spajaju zidovi, rade nove grobnice i uređuje groblje

S podizanjem i spajanjem zidova na istočnoj i sjeveroistočnoj strani mjesnog groblja u Viru te izgradnjom 49 novih grobnica pored višenamjenskog objekta virske mrtvačnice i kapelice – od jeseni su nastavljeni radovi na kompletnom uređenju prostora groblja. Jedan od najljepših objekata za ispraćaj u Zadarskoj županiji, nominiran prije tri godine za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata kao jedno od pet najuspješnijih ostvarenja u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, tako dobiva dodatni, vanjski sadržaj i ulazi u fazu konačne realizacije kao jedan od najvažnijih projekata Općine Vir i komunalnog poduzeća „Vir održavanje“.

„S ovom izgradnjom grobnica i podizanjem zidova s obradom bez fuge, dakle na suho, nastavljamo radove na uređenju groblja. Riječ je o 45 metara zida s jedne strane, 70 metara spojnog zida koji će biti izgrađen do ceste te 70 metara do potoka“, kaže inženjer Ivan Ikić, novo lice u poduzeću „Vir održavanje“. Riječ je o 31-godišnjem Zadraninu i inženjeru građevine sa Sveučilišta u Splitu koji kao voditelj Odjela gradnje od polovice rujna ove godine vodi operativni dio posla virskog komunalnog poduzeća.

„Dobar je i izazovan posao, a dečki su organizirani i radišni. Ne mogu se požaliti“, govori inženjer koji je veći dio karijere u „Gortanu“ i zadarskoj „Lipi“ proveo na građevinskim poslovima visokogradnje. Sudjelovao je u brojnim zahtjevnim projektima poput gradnje Aquaparka i dvorca u šibenskom „Solarisu“ te rekonstrukcije hotela „Andrija“ u istom hotelskom naselju, potom apartmanske nizove u Zatonu, hostel „Forum“, betonske konstrukcije za „Supernovu Zadar“, hotel i restoran Resorta Depadansa u Crvenoj luci, školsku dvoranu u Čiovu te niz drugih turističkih objekata, bazena, obiteljskih kuća i manjih zgrada.

„Posao na gradnji grobnica, što se složenosti zahvata tiče, zapravo je vrlo jednostavan. Dakle, riječ je o četiri armirano-betonska zida s punim podnim i stropnim pločama, no bez obzira na jednostavnost zahvata posao treba poznavati te paziti na tehnologiju izvedbe. Pogotovo kada je riječ o armaturi, spojevima i nepropusnosti betona – kako ne bi ulazila voda ili vlaga“, ističe inženjer Ilić.

ŠMINKANJE TRGA, ODRŽAVANJE VILLE LANTERNE, PRIPREMA ZA ZAVRŠETAK UREĐENJA CESTE D-306 …

Radnici komunalnog poduzeća „Vir održavanje“ ovih su dana poput „rakove djece“: dok jedna ekipa radi na uređenju virskog groblja i gradnji grobnica, druga paralelno uređuje i šminka Trg svetog Jure za subotnji početak manifestacije „Advent na Viru“. U dnevni opis posla spada i blagdansko uređenje cijelog otoka te, također, servisiranje i funkcionalno održavanje „Ville Lanterne“. Naravno, sa skorim početkom nastavka uređenja i rekonstrukcije ceste D-306, odnosno betoniranjem postolja i postavljanjem 145 tijela javne rasvjete te postavljanjem stabala i uređenjem biciklističke staze, komunalno poduzeće „Vir održavanje“ sa svojih 35 zaposlenih djelatnika bit će u punom zamahu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...