Revitalizacija PP ”Vransko jezero”; Na EU natječaj prijavili projekte vrijedne 30 milijuna kuna

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisalo je 11.travnja 2016. javni natječaj: “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. prioritetne osi 6:” Zaštita okoliša i održivost resursa”, Investicijskog prioriteta 6c: “Očuvanje, zaštita,promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine”, Specifičnog cilja 6c2: “Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine” s ciljem doprinosa održivom društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj – regionalnoj razini što primarno podrazumijeva povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u ovim zaštićenim područjima od državnog značaja.

2.studenog 2016. Javna ustanova Park prirode Vransko jezero na predmetni poziv na dostavu prijedloga podnijela je jednu projektnu prijavu pod nazivom: Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode ”Vransko jezero”.

Svrha odnosno cilj projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku, a najvažniji dio projekta je uređenje infrastrukture odnosno uređenje info centra Biograd n/M, lučice Crkvine uz stvaranje tehničkih preduvjeta za njeno funkcioniranje, uređenje edukativne staze i staze od eko asfalta, nabava eko blokova i fotonaponskih sustava, nabava i postavljanje adrenalinskog parka, nabava vozila i plovila za prijevoz posjetitelja (električnog vlaka i solarnog čamca), nabava opreme za posjetitelje (bicikli, kajaci, durbin, dalekozor) te aktivnosti edukacije i interpretacije znamenitosti Parka i Ornitološkog rezervata (edukacija lokalnog stanovništva, edukacija zaposlenih i stvaranje novih edukativnih programa za druge ciljane skupine). Uz to moramo dodati da će se nabaviti i oprema za bolje praćenje posjetitelja (senzori za brojanje prolaznika, kamera za prijenos u živo i fiskalizacijski sustav), a svemu će prethoditi izrada dokumentacije u sklopu koje će se izraditi i Atlas krajobraza te Akcijski plan upravljanja posjetiteljima. Partneri koji sudjeluju u ovom projektu su: Grad Biograd n/M (za aktivnost Uređenje info centra u Biogradu n/M), Udruga Biom (aktivnost Monitoringa utjecaja tur. Aktivnosti na ornitofaunu Vranskog jezera i aktivnost Edukacije i interpretacije šireg područja parka i Ornitološkog rezervata) i LAG LAURA (Aktivnost edukacija lokalnog stanovništva). Što se tiče samog projektnog tima, u njemu sudjeluju: jedan predstavnik partnera LAG LAURA i po dva predstavnika partnera Grada Biograda n/M i Udruge Biom, a voditelj i koordinator projekta je ravnatelj JU Danijel Katičin.

Vrijednost projekta je 29.851.461,04 kn (bez PDV-a), a vrijeme trajanja je od 03.2014. do 31.12.2021.g.. Potpisivanje ugovora o sufinanciranju očekuje se do travnja 2017.godine.

Datum za podnošenje projektnih prijedloga bio je do 31. listopada 2016. što je naknadno produženo do 30. travnja 2017. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava EFRR-a predviđenih za ovaj Poziv, u iznosu od 380 milijuna kuna (otprilike 50 milijuna eura).

Svaki od partnera, sukladno potpisanim sporazumima, odgovoran je za naznačeni iznos sredstava kojima će raspolagati u realizaciji navedenih aktivnosti. Dodjelom bespovratnih sredstava iz ovog projekta JUPP Vransko jezero pridonijela bi prelijevanju učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo posebice u sektoru turizma jer se neće samo poboljšati kvantitativni aspekt turizma već i bolje obrazovanje posjetitelja o vrijednosti prirodne baštine.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...