Ribarima 6,8 milijuna kuna potpora; Tolušić: “Dobit ćete još!”

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izdao je Odluku o dodjeli državne potpore ribarima u iznosu od 6,856.996 kuna za kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, pišu Naši školji.

Potpora je namijenjena vlasnicima/ovlaštenicima povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova na moru za sufinanciranje ulaganja s ciljem prilagodbe ribolovne flote i ribolovnih alata kroz opremanje ribarskih plovila novom opremom, novim alatima i novim pogonskim strojevima radi očuvanja biološkog bogatstva mora odnosno održivog, racionalnog gospodarenja ovim biološkim bogatstvima. Iznos potpore u slučaju kupnje većine ribolovnih alata i ribolovne opreme iznosi 60 posto vrijednosti ulaganja, a najviše do 60.000 kuna, dok za ribolovne alate koje koriste ribari koji obavljaju priobalni ribari koji ima izraženu socijalnu komponentu, iznos potpore iznosi 90 posto vrijednosti ulaganja, a najviše do 60.000 kuna. Dodatno, u slučaju kupnje pogonskih strojeva, iznos potpore je 70 posto vrijednosti ulaganja, a najviše do 150.000 kuna.

Ovih 6,8 milijuna kuna samo je kap u moru financijske potpore koju će naši ribari dobiti za bolje poslovanje. Naime, iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju im je 252,6 milijuna eura. Kada tim sredstvima dodamo udio iz našeg proračuna dolazimo do brojke od 340 milijuna eura kojima će se znatno unaprijediti hrvatsko ribarstvo, istaknuo je ministar Tolušić prilikom potpisivanja odluka o dodjeli državne potpore ribarima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...