“Robovlasnički odnos prema zaposlenicima”; U zadarskoj bolnici specijalizanti ne smiju na godišnji?

HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) se u srijedu otvorenim pismom obratio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću ‘zbog dopisa ravnatelja Opće bolnice Zadar kojim se nalaže svim Pročelnicima službi i Rukovoditeljima odjela da u periodu od 15. prosinca 2016. do 7. siječnja 2017. godine ne dozvoljavaju korištenje godišnjeg odmora specijalizantima koji dežuraju na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu’.

‘Uz obrazloženje povećanjem obujma posla na navedenom radilištu u vrijeme blagdana. Neosporna je činjenica da po aktualno važećim zakonima Poslodavac određuje korištenje godišnjih odmora, no isto tako neosporna je činjenica da se plan godišnjih odmora donosi početkom godine i poslodavac ga, kao i plan programa specijalizanata ima na raspolaganju čitavu godinu.

Prema dopisu od 15. studenoga 2016. godine, poslodavac je procijenio da će za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana biti povećan opseg posla, o čemu nije vodio računa za vrijeme planiranja godišnjih odmora, a specijalizante je apostrofirao kao skupinu kojoj se treba obustaviti mogućnost korištenja ranije predviđenih godišnjih odmora. Na taj je način, pravno neutemeljeno, odlučio diskriminirati jednu skupinu djelatnika. Ovime se dalje otvara mogućnost da se specijalizantima ili drugim skupinama zaposlenika, proizvoljno zabrani korištenje godišnjih odmora i u drugo vrijeme.

Drago nam je da kolega ravnatelj prepoznaje specijalizante kao nositelje zdravstvenog sustava u svojoj ustanovi, na čijem radu počivaju svi hitni prijemi u državnim bolnicama, kao i rad većine odjela te velikog dijela polikliničke djelatnosti. Međutim, pozivamo kolegu da preispita svoju diskriminatornu i protuzakonitu odluku te na primjeren način valorizira rad mladih kolega.

Zbog ovakvog odnosa prema zaposlenicima, niti svi robovlasnički ugovori neće mu pomoći motivirati ih na ostanak u OB Zadar po isteku penalizacijskog vremena. Pozivamo mjerodavne službe Ministarstva zdravstva na žurnu reakciju i provjeru zakonitosti odluke i postupanja’, navodi HUBOL- u otvorenom pismu, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...