Tjedan talijanske kuhinje u Zadru; Predavanja o kavi i tradicijama doručka u Italiji

Od 21. do 27. studenog 2016. god. odvija se I. međunarodni tjedan talijanske kuhinje u svijetu. Cilj je organizacije ovog tjedna nastaviti rad na temama koje su se s uspjehom razvile tijekom Expo-a u Milanu 2015. godine, a to su: kvaliteta proizvoda, održivost, kultura, sigurnost hrane, pravo na hranu, obrazovanje – edukacija o prehrani, teritorij, biološka raznolikost. Koordinaciju održavanja tjedna talijanske kuhinje u svijetu drži Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije.

Cilj je da ovo postane godišnja manifestacija koja se temelji na talijanskoj kulinarnoj tradiciji u inozemstvu i namjerava izraziti kvalitativne razine izvrsnosti. Kuhinja je jedna od bitnih sastavnica identiteta i talijanske kulture, kao i jedan od simbola Italije u svijetu.

Zajednica Talijana u Zadru i Udruga Dante Alighieri iz Zadra pripremili su vrlo poticajni program, ove godine uglavnom posvećen doručku i kavi u Italiji. U organizaciji pomogli i Università popolare di Trieste, Istituto italiano di cultura iz Zagreba, Unione Italiana i Caffè Saccaria iz okolice Ankone.

Svečano otvaranje predviđeno je u ponedjeljak 21. studenog 2016. u 11.30 sati s degustacijom tipičnih talijanskih proizvoda. Program uključuje: predavanje o kavi i tradicijama doručka u Italiji (utorak 22.11. u 17.30 u prostorima Zajednice Talijana u ulici Borelli 8), projekciju dokumentarnih filmova o talijanskoj kuhinji u srijedu u 12,00 u prostorima Zajednice Talijana uz degustaciju talijanskih proizvoda (za studente talijanistike Sveučilišta u Zadru i sve zainteresirane), filmska večera posvećena velikoj talijanskoj poduzetnici Luisi Spagnoli u srijedu 25.11. u 17,00 u prostorima Zajednice talijana uz talijansku zakusku, edukativni laboratoriji o hrani za djecu i roditelje u talijanskom vrtiću “Pinocchio” (srijeda 23.11. vrtić Pinocchio u 17,30 sati), laboratoriji o talijanskoj kuhinji za djecu osnovnih škola Bartul Kašić iz Zadra i Zemunika i za djecu koja pohađaju naše tečajeve (petak 25.11. u 11,30 i u 17,30, te subota 26.11. u 17,30 u prostorima Zajednice Talijana), izložba dječjih slikovnih radova na temu kuhinje, djece koja pohađaju naše tečajeve slikanja. Program završava u nedjelju 27.11. u prostorima Udruge Dante Alighieri (Kovačka 2) talijanskim doručkom za goste i građanstvo grada Zadra.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Grada Zadra i gospodina gradonačelnika Božidara Kalmete, i Zadarske županije i gospodina Stipe Zrilića.

Smatramo da ovaj tjedan bogat događanjima dodatna ponuda produžene turističke sezone u Zadru, prati i svečanosti povodom dana Grada Zadra, a obogaćuje i kulturni život grada, te nam je nada veliki odaziv građana grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...