U trećoj akciji DDK Preko prikupili 26 doza krvi, ove godine ukupno 84

U trećoj, posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, DDK Preko prikupilo je 26 doza, a ukupno se akciji odazvalo 32 članova.

– Nažalost, šestero aktivista nije moglo dati krv zbog trenutačno malo lošijeg zdravstvenog stanja koje je vjerojatno posljedica umora, pojasnila je dr. Ivna Lucin s Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar. Za aktiv u Preku ima samo riječi hvale, baš kao i tajnik Crvenoga križa Zadar Branko Kolanović, koji napominje da je riječ o jednom od najbolje organiziranih aktiva u Zadarskoj županiji.

– Uvijek ističem dva otočna aktiva – DDK Kali i DDK Preko, ne samo po prikupljenim dozama krvi, nego i po unutarnjoj organizaciji. A što je najvažnije, priješki se aktiv posljednjih godina pomladio, došla je nova generacija davatelja, djeca zamjenjuju roditelje, darivatelji dovode i svoje prijatelje, sve u svemu jako pozitivna priča, kaže Kolanović.

Posljednja akcija u DDK Preko bila je prilika i da se članovi, zadarski Crveni križ i Općina Preko zahvale gospođi Anki Kuštera, koja je prije mjesec dana dobila plaketu i zahvalu za 55 darivanja krvi. Kako nije mogla prisustvovati službenoj dodjeli u Zadarskoj županiji, mala svečanost priređena je u Preku. Uime Crvenog križa Zadar, gospođi Kuštera plaketu je uručio Branko Kolanović, Općina Preko također se zahvalila prigodnim darom, kao i njezin aktiv.

– Darivanje krvi na neki je način tradicija u mojoj obitelji. I moja dva brata daruju krv, u Ninu gdje žive, odakle sam i ja rodom, a za mene je to najljepše što čovjek može učiniti za drugoga čovjeka. I to nepoznatoga! Dakle, čin dobrote koji nije unaprijed ni planiran ni dogovoren. I meni je u jednom trenutku trebala krv i bila sam zahvalna nepoznatom darivatelju, rekla je gospođa Kuštera, vidno uzbuđena i iznenađena jer nije znala što joj spremaju prijatelji i kolege.

Cijeli život radila je u škveru u Maloj Lamjani, danas je u mirovini, uživa u obitelji, četvero djece, prijateljima i pomaže u crkvi. Krv će, kaže, davati dok god joj zdravlje bude dopuštalo, a za mlade ima samo jednu poruku: dajte krv i pomažite drugima u nevolji!!!

Osim gospođe Kuštera, još troje otočana ove je godine primilo posebna priznanja za jubilarna darivanja – Milena Novoselić iz aktiva PB Ugljan za 55 darivanja, Loris Svorcina također iz ugljanskog aktiva za 50 darivanja te Damir Franov iz aktiva DDK Kali za 50 darivanja dragocjene tekućine.

– Ove godine prikupili smo 84 doze i to nas čini iznimno sretnima, poručuju predsjednica aktiva DDK Preko Jelena Đuriš i njezina zamjenica Svemirka Brižić, koje s ostalim članicama za svako darivanje ispeku kolače i pripreme osvježavajuće napitke. Podsjećaju da krv mogu darovati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti, muškarci svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Sljedeća akcija u Preku bit će u ožujku sljedeće godine.

Krv su dali: Jakov Sorić – 91, Robert Šoša – 13, Daniela Šoša – 14, Tomislav Kraljev – 3, Lovre Kraljev – 1, Denis Marfat – 31, Dubravka Crnčić – 1, Najda Kačan – 61, Karmen Tomić – 18, Tomislav Peremin – 2, Zlatko Sorić – 11, Ivo Šoša – 34, Miljenko Jurin – 8, Zlatko Klarin – 16, Pave Sorić – 38, Renato Kereš – 29, Luka Ivanov – 35, Silvana Vidović – 8, Grozdana Gregov – 51, Anka Kuštera – 56, Katica Košta – 23, Adam Miloš – 8, Anita Miloš – 7, Ante Šoša – 4, Kristina Masar – 1, Daniel Popović – 11. Pristupili akciji, ali nisu mogli dati krv: Katarina Šoša, Jure Brižić, Seka Gregov, Kristijan Smud, Bernarda Klarin, Jure Mazić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...