U Vukšiću proslavljen blagdan Sv. Kate, zaštitnice mjesta

Euharistijskim slavljem 25. studenog 2016. Godine u Vukšiću, koji pripada župi Sv. Mihovila Lišane Ostrovičke, uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz župe i oklonih mjesta, proslavljen je  blagdan Sv. Kate, nebeske zaštitnice Vukšića. Misno slavlje predvodio je fra Joško Kodžoman provincijal franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Lukom Banićem i župnicima iz susjednih župa.

Kršćanstvo koje nam svojim mučeništvom svjedoči Sv. Katarina najsvjetliji je primjer vjere u našeg spasitelja Isusa Krista. Mi čvrsto vjerujemo da nas zagovara pred Svevišnjim, da u našim domovima zavlada Božja radost, mir i opraštanje. Draga braćo i sestre vi ste svjedoci kako vas je u najtežim trenutcima tijekom Domoviskog rata vaša nebeska zaštitnica Sv. Kata koju danas slavimo čuvala i davala nadu u povratak na vaša spaljena ognjišta – rekao je na kraju provincijal fra Joško Kodžoman.

Poseban pečat dao je crkveni mješoviti zbor iz Vukšića koji je svojim čuvenim tradicionalnim pučkim pjevanjem “Vukšićke mise”, oduševio provincijala fra Joška Kodžomana, nazočne svećenike i vjernike. Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Luka Banić zahvalio se provincijalu fra Jošku Kodžomanu na nadahnutoj propovjedi, svećenicima, zboru kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Vukšića, Sv. Kate.

Pred crkvom je na poslijetku zapjevana vukšićka himna „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“. U narodu inače postoji poslovica „Sveta Kata baca snig za vrata“.

U Vukšiću se nalazila kapela Sv. Kate, spomenik kulture koja je izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena kada su ukradena i oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva Sv. Kate izgrađena je 1987. godine u blizini stare koja je postala premalena. I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu, a na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

Fotogaleriju pogledajte na stranicama Grada Benkovca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...