Udruga Zviždač komentira uhićenje sutkinje zadarskog suda: Hitno nam je potreban hrvatski Nürnberg!

Vesna Balenović u ime Udruge Zviždač kojom presjedava istaknula je potrebu reforme sudstva zazivajući radikalnu potrebu hrvatskog Nürnberga. Za one neupućene, “Zviždači” zazivaju rigorozan postupak poput onog koji su Saveznici vodili protiv vođa Trećeg Reicha. Njihov dopis čitate u nastavku.

Kad protiv nekog pojedinca postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo sudac određuje pritvor kao privremenu mjeru, kako osumnjičenik boravkom na slobodi ne bi uništio, sakrio ili izmijenio dokaze, utjecao na svjedoke i sudionike kaznenog djela, te time ometao odvijanje kaznenog postupka. U Hrvatskoj situacija je tim teža što kriminalci u duhu svog poslanja uredno, u miru sistematski okradaju Hrvatsku, a oni koji su plaćeni da ih otkriju i sankcioniraju svoj posao ne obavljaju.

Odgovornost DORH-a i Mladena Bajića

Svojim neradom i pospremanjem kaznenih prijava za pljačku INE pod tepih, bivši Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić s najbližim suradnicima u maniri udruženog zločina protiv Republike Hrvatske počinio je poduži niz kaznenih djela. Jeli ikad pozvan na odgovornost, saslušan, jeli procesuiran ili kažnjen? Ne nije! Fotelju glavnog državnog odvjetnika zamijenio je foteljom zamjenika glavnog državnog odvjetnika i iz sjene i dalje opstruira rasčišćavanje najkrupnijih predmeta, među kojima je i majka svih pljački u Hrvatskoj – INA.

Zašto su sve dosadašnje Vlade RH bile nemoćni promatrači pljačke u INI? Zašto niti jedna Vlada nije prozvala na odgovornost DORH i Mladena Bajića? Naprotiv, politika se  Bajiću klanjala, pa čak mu dodjeljuje i najviša državna odličja.  Ono što kao mrtvozornik možemo primijetiti, je da se Bajićev dugogodišnji mandat u fotelji Glavnog državnog odvjetnika upravo poklapa s dugogodišnjom kolapsom, erozijom i propašću INE.

Račan je jako dobro znao što mu patuljci rade!

Tko je prodao INU zlonamjernoj konkurenciji, a ne dobronamjernim partnerima? Jeli MOL kupio INU da bi je uništio i svojim resursima zauzeo njen prostor u regiji? Zašto je za prodaju 25% udjela INE odbijena financijski povoljnija ponuda OMV-a, a prihvaćena lošija ponuda MOL-a? Jeli moguće da je Račanova Vlada zbog provizije, u maniri lažnih domoljuba  najmoćniju hrvatsku kompaniju uoči prodaje procijenila na dvije milijarde dolara umjesto na 25 milijardi dolara? Jeli moguće da su u neznanju ili nehotično  za preko deset puta podcijenili vrijednost INE? Još prije desetak godina Vjesnik je objavio moje priopćenje pod naslovom „Premijer Račan bi trebao znati što mu patuljci rade?“. Danas mi se ipak čini da je Račan jako dobro znao što mu patuljci rade! Trgovac kad prodaje najmanju kutiju šibica zna koliko ona vrijedi i koja joj je cijena. Jesu li o prodaji, vrijednosti i cijeni INE razmišljali i odlučivali kriminalci? Što su tada radili u DORH-u i u Vladi RH? Uvjerenja sam da je na najvišoj razini isplanirana do sada najveća pljačka ikad provedena u Hrvatskoj.- rekla je Vesna Balenović.

Zašto je prodana INA?

Bi li netko od aktera prodaje Ine mogao stati pred građane i odgovoriti zašto je INA prodana? Zašto je pri prodaji INA podcijenjena za preko 20 milijardi dolara? Kolika je bila provizija? Čiji su se crni stranački fondovi, privatni džepovi i inozemni bankovni računi prekrcali stotinama milijuna dolara provizija? Zašto su MOL-u dodijeljena nesrazmjerno veća upravljačka prava nad Inom, od vlasništva nad njihovim udjelima? Zašto su zataškavane brojne kaznene prijave protiv Tomislava Dragičevića i ostalih čelnika INE? Zašto je bivši Glavni državni odvjetnik Radovan Ortinsky gledajući kaznenu prijavu za teški višemilijunski kriminal, koju sam prije petnaest godina podnijela protiv Slavka Linića, Tomislava Dragičevića i drugih rekao daje utemeljena, ali da je nemoćan i da zajedno sa mnom nad prijavom može jedino plakati? Otkud  tolika nemoć represivnog aparata? Kako je moguće da pravosuđe zaštiti kriminalce i dosudi da je pisano priznanje DORH-a koje potvrđuje navode moje kaznene prijave o postojanju kriminala, došlo prekasno iz DORH-a  i da je otišlo u zastaru. Koja je tu sramotna uloga Pantovčaka i Markovog trga?  Zašto pravosuđe donosi rješenja da ne postoji građanska dužnost za prijaviti kriminal, zašto oslobađa kriminalce a istovremeno mene kao zviždačicu kažnjava zatvorskom kaznom od dva mjeseca uvjetno na dvije godine, financijski i potvrđuje zakonitost otkaza kojeg su mi dali upravo ti kriminalci? Nažalost, represivni sustav se pokazao efikasnim samo u mojem progonu. Dok se bude sudilo zviždačima i  građanima zbog poštenja, a propuštalo i amnestiralo krupne kriminalce i njihove političke mecene,  čiji kriminal je mjerljiv milijardama dolara imat ćemo osramoćenu, poniženu, raseljenu i opljačkanu Hrvatsku! Do kad će to hrvati šutke, spuštene glave promatrati?- pita Balenović.

Hitno nam je potreban hrvatski Nürnberg!

Hrvatskoj nisu potrebna teatralna privođenja gdje specijalna policija političke mrtvace, sitne kriminalce i kokošare na sud unosi poput vreća uz helikoptersku potporu i štićenu kolonu blindiranih luksuznih terenaca. Dovoljno je da se malo okrenemo i vidimo kako se s još bolje organiziranim i većim kriminalom obračunava npr. Italija. Hitno nam je potreban hrvatski Nürnberg! Na tom Sudu treba sve odgovorne bivše predsjednike, premijere, ministre  i pojedince koji su kriminalom stekli enormna bogatstva okupiti, poredati ih poput fašističkih generala i zločinaca iz Drugog svjetskog rata, saslušati i uz oduzimanje kompletne imovine po zakonu najstrože kazniti. Ako se pljačkaše koji su vodili i predstavljali Hrvatsku i njeno gospodarstvo ne privede pravdi i po zakonu najstrože ne  kazni, bit će to loša poruka nekim novim političkim i menadžerskim  elitama da je pljačka društveno prihvatljivo i poželjno ponašanje, da su kriminal i pljačka prečac koji vodi financijskom blagostanju i apsolutnom društvenom priznanju i da se lopovluk i otimačina u hrvata isplati jer ostaje trajno nekažnjena.- rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica udruge „Zviždač“

Vesna Balenović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...