Ugostitelji bijesni: “Zatvarat ćemo lokale i otpuštati radnike!”

Hrvatski ugostitelji upozorili su javnost na negativne posljedice koje će za sve u zemlji imati povećanje stope PDV-a s 13 na 25 posto za ugostitelje, piše Index.hr.

Naveli su kako će radi te mjere koja dolazi u sklopu porezne reforme, biti prisiljeni otpuštati radnike, stopirati investicije i podići cijene hrane i pića. Istovremeno će mnogi ugostitelji biti prisiljeni zatvoriti svoje lokale, misleći pritom na kvartovske kafiće diljem zemlje.

Sve su to iznijeli na danas održanom okruglom stolu u Obrtničkoj komori na kojem se okupilo 30-ak ugostitelja, od kojih je nekolicina na konkretnim primjerima pokazala što će se dogoditi ako zaista dođe do podizanja PDV-a na 25 posto.

Osim njih u raspravi je sudjelovala i pomoćnica ministra turizma Božica Lapić koja je istaknula da je Ministarstvo turizma podržalo poreznu reformu ministra financija Zdravka Marića, no i da se oštro protive povećanju stope PDV-a. Istaknula je kako ovim potezom “Hrvatska siječe ruku turizmu”.

Ministar turizma vs. ministra financija

“Dobili smo paket porezne reforme i dali svoje mišljenje. Ocjenjujemo da je cjelokupna reforma pozitivna, no ne možemo ovo podizanje PDV-a ocjeniti pozitivnim jer je suprotno onom čemu smo se zalagali dosad i što nam je zacrtano u strategiji s kojom su nam određeni ciljevi koje želimo postići do 2020. godine.

U toj su strategiji predviđene mjere koje se moraju donijeti. Jedna od mjera je porezno rasterećenje turističkog sektora, a umjesto toga se sad predlaže stopa PDV-a na 25 posto, što nije dobro.

Naime otkako je 2013. snižena stopa PDV-a za ugostitelja na 13 posto primjećujemo oporavak turističkog sektora koji je postao generator razvoja. Povećanjem investicija u hotele, restorane i kafiće vidimo da se oživljavaju i drugi sektori počevši od građevine pa sve do opremanja prostora”, kazala je Božica Lapić.

“Neće se dogoditi investicije vrijedne 800 milijuna eura”

Navela je kako su se u turizmu pokazali pozitivni učinci s nižim PDV-om.

“Takav stav smo poslali prema Ministarstvu financija prošli tjedan. Dakle, podržali smo reformu u cjelini, no ukazali na negativne posljedice povećanja PDV-a.

Protiv smo takvog drastičnog povećanja. Uostalom u ovom periodu kad su aranžmani već zaključeni i cijene objavljene, mijenjanje cijena ostavilo bi velike posljedice na imidž ne samo hotelijera i ugostitelja već i cijele zemlje.

Ovo dvostruko povećanje drastično mijenja stvari. Sad kad je turistički sektor stao na noge i kad govorimo o kontinentalnom turizmu te produžavanju sezone, ovakav potez turizmu nikako ne ide u prilog. Kroz restorane i hotele možemo plasirati naše proizvode. Ovako siječemo ruku turizmu. S opterećenjem će se ugostitelji teško nositi. Neće se moći otvarati nova radnja mjesta.

Lani smo imali 100.000 zaposlenih u ovom sektoru. Oko 40.000 sezonaca je dobilo posao. Spominjala se svota od 800 milijuna eura investicija. Planiralo se zaposliti dodatnih 20.000 ljudi. Do svega toga neće doći ako se poveća PDV. Da ne spominjem konkurentnost. Zemlje u okruženju imaju stope od 8 do 10 posto PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu”, istaknula je pomoćnica ministra turizma Božica Lapić.

S druge strane iz Ministarstva financija nitko nije došao na okrugli stol radi čega je predsjednik Udruženja ugostitelja Nenad Šepak izrazio posebno žaljenje.

Pogotovo jer su ugostitelji na konkretnim primjerima pokazali što će povećanje PDV-a donijeti.

Jedan od njih bio je Ivan Nauković, čija je obitelj vlasnik Pivnice Medvedgrad. On je dao primjer prema kojemu njima od računa koji iznosi 100 kuna, ostane svega 8,5 kuna kad sve poplaćaju i to sa sadašnjim PDV-om. Ako se kaže, PDV poveća, sva njihova dobit ide državi.

Pomoćnica Ministra turizma kazala je kako će Ministarstvo braniti svoje stavove i nada se da neće doći do dizanja PDV-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...