Ugostitelji podižu cijene i najavljuju otkaze: “Cijena kave će skočiti, nemamo izbora”

– Ako nam povećaju stopu PDV-a s 13 na 25 posto, nećemo imati drugog izbora nego da povećamo cijene pića. Kava bi mogla otići gore za kunu – požalio nam se jučer zagrebački ugostitelj kada smo ga pitali kako će se na njegovo poslovanje odraziti odluka Vlade da u sklopu porezne reforme poveća i stopu PDV-a za ugostitelje.

– No, to će vam tako biti ovdje, na kontinentu, a kako će biti na obali, gdje ionako preko ljeta zbog turista dižu cijene, to ćemo tek vidjeti – dodao je. Povećanje stope PDV-a za ugostiteljstvo šokiralo je branšu. Ugostitelji s kojima smo razgovarali najčešće koriste termin “udar na njihovo poslovanje” te upozoravaju da mnogi udar vjerojatno neće moći izdržati, piše Jutarnji.hr.

Moguća otpuštanja

– Na milijun kuna prometa zbog tog ćemo povećanja državi morati plaćati dodatnih 100.000 kuna! Prostora za nova ulaganja i zapošljavanja neće biti, a ne mogu se isključiti ni otpuštanja. Morat ćemo se jako stisnuti jer će biti teško opstati – kaže i Ante Mihić, nekadašnji predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore i vlasnik Kuće sladoleda u Vodicama.

– Cijene će se morati povećati. Doduše, socijalna slika građana je takva da se cijene neće moći jako povećati, ali otići će gore za nekoliko postotaka, vjerojatno za najviše pet posto – dodaje Mihić. Upozorava da će povećanje stope PDV-a koju će ubuduće plaćati hrvatski ugostitelji u konačnici dovesti do pada kvalitete usluge i rušenja njihove konkurentnosti. I sve to u vrijeme kada Hrvatska puno očekuje od turizma i ugostiteljstva. Posljedice bi, strahuje, mogla osjetiti i državna blagajna ako prometi ugostitelja budu manji.

Bijes hotelijera

– To će utjecati i na izvanpansionsku potrošnju. Bojim se da bi ugostitelji mogli podići cijene već i u predsezoni – upozorava Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, koji podsjeća na Strategiju razvoja hrvatskoga turizma do kraja ovog desetljeća. Dodaje da podržava poreznu reformu, ali ne može se složiti s dijelom u kojem se povećava PDV za ugostitelje. Sve će se to, naglašava, odraziti i na prateće industrije jer će im stizati manje narudžbi od ugostitelja.

Usprkos činjenici da će stopa PDV-a na pansionsku potrošnju ostati 13 posto, a rasti isključivo ona koja se odnosi na ugostiteljstvo u izvanpansionskoj ponudi, hotelijeri su i dalje ogorčeni jer će podnijeti značajan teret reforme.

– Prijedlog Vlade nije direktni udar samo za ugostiteljstvo, već i za hotelijerstvo i cijeli turistički sektor, a turizam je opet jedini na gubitku, koji se suočava s četvrtom promjenom stope PDV-a u četiri godine i kojemu opterećenje značajno raste. To će ugroziti konkurentnost, ulaganja i zapošljavanje i negativno utjecati na ukupni rast gospodarstva kojeg turizam trenutno najjače vuče naprijed. Udvostručenje PDV-a za ugostiteljstvo direktno utječe na hotelijere, a posebno na one koji su ulagali u hotele više kategorije, gdje su ugostiteljski sadržaji važan dio ponude i doživljaja koji d turisti očekuju, a koji zahtijeva velika i kontinuirana ulaganja uz niske stope povrata. Poduzetnici u turizmu ovo opterećenje neće moći nadoknaditi povećanjem cijena jer su uvjetovane na tržištu. Turizam je počeo ubrzano rasti upravo 2013. godine, kada se PDV smanjio, što je potaknulo ulaganja. Ovime Hrvatska kreće unatrag u razvoju turizma i donosi poreznu politiku koja je suprotna usvojenoj Strategiji razvoja turizma – izjavio je potpredsjednik Izvršnog odbora Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Ivica Sabljić. Iz Sunce Koncerna u vlasništvu Jake Andabaka poručuju da su zadovoljni što međustopa nije ukinuta za pansionski smještaj, ali napominju da očekuju negativan utjecaj na njihove izvanpansionske prihode koji čine bitan udio ukupnih prihoda s obzirom na to da kompanija u vlasništvu ima mnoge à la carte restorane i barove.

Opet nekonkurentni

– Za hrvatske hotelijere situacija s porezima i dosad je bila nepovoljna u odnosu na zemlje Mediterana, a ovim dizanjem poreza cijene na hrvatskom tržištu i dalje neće biti konkurentne – poručili su iz Sunce Koncerna. Tihomir Nikolaš iz Kamping udruženja Hrvatske poručuje da je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo u cijelom turističkom sektoru.- Naš turizam nije cjenovno ni kvalitativno konkurentan ključnim europskim i svjetskim destinacijama, nalazimo se na samom dnu ljestvice konkurentnosti po stopi poreznog opterećenja. Stopa PDV-a od 13% već je sada najviša na Mediteranu. Ovakvo naglo povećanje bez prethodne analize sigurno će ugroziti investicije, pa samim tim negativno utjecati na zapošljavanje i ostale vezane industrije – rekao je Nikolaš. Iako im reformom ostavlja stopu PDV-a od pet posto, nezadovoljstvo ne kriju ni izdavači. Oni se, kaže Franjo Beser, predsjednik Udruge grafičara i nakladnika pri HUP-u, zalažu za povratak nulte stope.

–  Kada nam je svojedobno ukinuta nulta stopa, došlo je do velikog pada prodaje. Ljudi nemaju za kruh, a kamoli za knjige – ističe Beser. Dodaje da će se to odraziti i na obrazovanje jer njega nema bez knjiga. Stoga se zalažu za povratak nulte stope barem u njihovu segmentu poslovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...