Cestitka_Uskrs

Vatrogasac, zabavljač, udarač; Sve što trebate znati o Stipi Miočiću

Povodom dolaska UFC-evog prvaka u teškoj kategoriji Stipe Miočića, donosimo vam par stvari o američkom Hrvatu koji je osvojio svijet. Jednostavan, skroman, humanitaran i najbolji. Fabricio Werdum osjetio je to kad je dobio udarac u bradu, a na Stipinu šaku naletio je i Alistair Overeem u prvoj obrani naslova, piše 24.hr.

Miočić danas dolazi u Hrvatsku prvi put nakon što je osvojio i obranio naslov elitne MMA promocije, a ovo je sve što trebate znati o njemu:

1. Gusar iz Rtine i ponosi se time

Roditelji Stipe Miočića porijeklom su iz Rtine kraj Zadra. Stipe je bio u posjeti mjestu odakle potječe prije dvije godine, a svi Miočići korijene vuku od omiških gusara.

2. Ima tetoviran hrvatski grb na desnoj nozi

Miočić ne krije da je Hrvat porijeklom i ističe to gdje god može. Tako je u oktogonu nebrojeno puta pozdravio hrvatske obožavatelje, na svojem Facebook profilu ima nebrojeno mnogo slika s hrvatskim obilježjima, a na nozi ima i istetoviran hrvatski grb.

3. Idol mu je Mirko ‘Cro Cop’ Filipović

Mnogim borcima je idol Mirko Filipović. Čovjek koji je pionir ovog sporta, koji je jedan od najpoznatijih ličnosti MMA svijeta. No kada ti je idol Mirko Filipović, a američki si Hrvat i odrastaš u ‘tuđoj’ zemlji onda ti pojam idola znači još i više. Miočić je imao priliku upoznati Mirka prilikom svojeg prvog posjeta Hrvatskoj, a tom prilikom odradili su zajednički trening i družili se.

4. Obožava baseball i trenirao ga je

Tijekom školskih dana Miočić je trenirao hrvanje i baseball. Dok je išao na fakultet Cleveland State University fokusirao se pretežito na baseball, a čak je i nekolicina MLB (Major League Baseball) klubova pokazala interes za njega.

5. U slobodno vrijeme pravi je humanitarac

Osim što se bavi MMA-om, Stipe se bavi humanitarnim radom. Dugo godina radi kao vatrogasac u lokalnoj vatrogasnoj postaji u Clevelandu, a završio je i tečaj za bolničara. Istovremeno vas može nokautirati, izliječiti i zatim vam pomoći skinuti mačku s drveta.

6. U UFC je došao neporažen

Stipe je profesionalnu karijeru počeo 2010. godine i vrlo brzo je postao hit. Nanizao je šest pobjeda od kojih je čak pet bilo nokautom ili tehničkim nokautom. Zatim je potpisao za UFC i produljio niz nepobjedivosti za još tri borbe. Sve dok ga nije zaustavio Stefan Struve tehničkim nokautom. Nakon poraza od Skyscrapera pobijedio je tri borbe zaredom da bi izgubio od Juniora Dos Santosa jednoglasnom sudačkom odlukom. Od tada je nanizao četiri pobjede, postao prvak i uspješno obranio pojas.

7. Nestali u 60 sekundi

UFC prvak je jedan od petorice boraca u UFC-evoj povijesti koji je imao tri ili više nokauta unutar jedne minute. Stipe ih ima četiri (Andrei Arlovski, Fabio Maldonado, Philip De Fries, Corey Mullis). Ali to nije sve, jedini je teškaš u povijesti UFC-a koji ima tri ili više nokauta unutar minute.

8. Stručnjak za ‘masakr’ 361

Nakon što je izgubio od Juniora Dos Santosa, Miočić se borio s Markom Huntom. Čini se da je svu nemoć i bijes iskalio na “Super Samoanu” koji je primio čisti 361 udarac (landed strikes) – najviše u UFC-evoj povijesti. Nitko nikad nije primio toliko udaraca, a čak 119 palo je u trećoj rundi. Također, nikad u povijesti UFC-a nije bila tolika razlika između udaraca dva borca – 315 u korist Miočića.

9. Mozak i snaga dva rođaka

ugo godina najbritkiji um u Hrvata Mirko Miočić potvrdio je jednom prilikom da je u srodstvu sa Stipom. Prilkom posjete borca, koji je čak osam borbi u karijeri završio u prvoj rundi, Hrvatskoj, dva Miočića su se upoznala i susret ovjekovječila fotografijom.

10. Skinuo 52-godišnju kletvu Clevelanda

Cleveland 52 godine nije uzeo naslov niti u jednom većem natjecanju u Americi. Američki mediji to su proglasili kletvom, a prvi koji je kletvu skinuo bio je Stipe Miočić. Nakon što ju je skinuo on, Cleveland Cavaliersi su osvojili naslov u NBA-u, a zatim priliku ove godine imaju i Cleveland Indiansi u MLB-u (baseball).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...