Večeras u HNK; Večer plesne minijature

Večeras će se u Hrvatskom narodnom kazalištu s početkom u 20 sati po treći put predstaviti zadarski plesači okupljeni na projektu Večer plesne minijature. Najbolji i najzreliji radovi vezani uz ples i pokret brojnih plesnih grupa predstavit će se gledateljima u sklopu proslave Dana grada Zadra. Organizatori su Zadarski plesni ansambl i HNK Zadar.

Početak nove sezone u Zadru protekao je u znaku plesa. Nakon završenog festivala suvremenog plesa Monoplay gdje su prikazana recentna djela zadarske, hrvatske i europske plesne scene, putem Plesne mrežeu rujnu u HNK Zadar gostovala je sjajna Maša Kolar s predstavom Trijada. U mjesecu listopadu otvorena je izložba u loži Narodnog muzeja povodom proslave dvadesetpet godina postojanja Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg ansambla suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji, a nekoliko dana nakon toga u KLZ Ansambl je odigrao predstavu Arhiviranje – tajni dnevnik umjetničke prakse. Zadarski plesni ansambl je ove godine dobio posebnu nagradu strukovnih udruga suvremenog plesa UPUH i UPPU „Puls“ za izniman doprinos profesionalizaciji i decentralizaciji plesne scene u Hrvatskoj. U Noći kazališta u KLZ predstavila se publici Zadranka Stošija Zrinski s predstavom Claud Deluxe. Treće okupljanje zadarske nezavisne scene , Večer plesne minijature, održat će se večeras, a u prosincu u HNK će Histeria Nova izvesti premijeru predstave pod nazivom Odraz.

Sve predstave suvremenog plesa izvedene do sada imale su vrlo dobru posjećenost, a reakcije publike su bile pozitivne. Zadar se još jednom dokazao da je grad plesa!

Najbolji pokazatelj interesa za plesnu umjetnost na nivou grada je promocija plesnih grupa okupljena u projektu Večer plesne minijature. Svake godine interes za sudjelovanje je sve veći, a prisutan je i osjetni napredak u smislu kvalitetnijih izvedbi, sve boljih plesača i osmišljenijeg koreografskog pristupa. Samim tim, ova večer pridonosi profesionalizaciji i afirmaciji plesne scene u Zadru i Hrvatskoj.

Ovogodišnje izdanje Večeri plesne minijature dovodi deset plesnih grupa : uz organizatore i inicijatore projekta Zadarski plesni ansambl, u prvom dijelu posvećenom isključivo suvremenom plesu nastupit će grupa Zalet koju vodi Iva Burčul, a također i Srednja škola suvremenog plesa koja djeluje pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru. Posebna čast nam je najaviti nastup mlade Laure Čerine, učenice drugog razreda Srednje škole suvremenog plesa, koja je pod vodstvom mentorice Vlaste Marotti Hraščanec osvojila nagradu Mia Čorak Slavenska za ovu godinu na nedavno održanom 10. po redu natjecanju koje nosi naziv naše najveće primabalerine. U drugom djelu predstavit će se Drama Plus, Baletna udruga Pirueta, CircoArt, In Fluks i gosti programa Kissa s otoka Paga i Plesni teatar Sjene iz Šibenika.

Kroz bogatu plesnu večer će publiku na neobičan i šarmantan način voditi Josipa Štulić, Grgur Kovačić i Josip Karuc.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...