Cestitka_Uskrs

Više od trećine Hrvat(ic)a smatra opravdanim neka silovanja

Eurostat je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama proveo istraživanje o rodno uvjetovanom nasilju, koje je dalo šokantne rezultate. Pored mišljenja o rodno uvjetovanom nasilju, ispitanici su odgovarali i na pitanja o nasilju u obitelji i seksualnom napastovanju, donosi N1.

Upitani su i o tome poznaju li žrtve nasilja u obitelji te kome se one moraju obratiti u slučaju da za to saznaju. Nadalje, odgovarali su i o nasilju koje je ilegalno ili bi trebalo biti ilegalno.

Ono što šokira kada je riječ o Hrvatskoj, jeste da čak 37 posto ispitanika ove članice EU smatra da je seksualni odnos bez pristanka – silovanje – opravdan u nekim situacijama.

Eurobarometar donosi tablicu situacija u kojoj ispitanici smatraju da je seksualni odnos bez pristanka prihvatljiv. Ovo su opravdanja koja bi Hrvatice i Hrvati uvažili silovateljima:

– ako žena nosi ‘provokativnu odjeću’ (16 posto);
– ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge (19 posto);
– ako je žena prije tog čina ‘flertovala’ sa silovateljem (15 posto) Hrvata i Hrvatica;
– ako silovana osoba nije jasno rekla ‘ne’ ili se nije fizički branila od napada (9 posto);
– ako je žena imala više seksualnih partnera prije silovanja (6 posto);
– ako je šetala sama noću po ulici (4 posto);
– ako je svojevoljno ušla u kući silovatelja nakon spoja ili zabave (11 posto).

Natpolovična, ali ne i velika većina, njih 54 posto, ni jednu od ovih isprika ne smatra opravdanim razlogom za seksualni čin bez pristanka druge osobe.

Hrvatska, nažalost, spada i među zemlje koje će češće smatrati da je nasilje protiv žena isprovocirano od strane žrtve. A više od petine Hrvatica i Hrvata smatra i da žene često izmišljaju ili pretjeruju u svojim optužbama za zlostavljanje ili silovanje. Radi se o 22 posto naših sugrađana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...