Za vikend obilne kiše i snijeg, na Jadranu olujni udari juga

Kao i proteklih nekoliko tjedana, i u nastavku studenoga očekuje nas promjenljivo te relativno hladno vrijeme, prognozira Zoran Vakula za HRT. Predstojeći tjedni biti će hladniji od proteklih 10 dana, kad je srednja temperatura zraka bila oko prosječne za doba godine, a ponegdje, na moru i na kopnu, za 1 do 3 °C viša od uobičajenog, donosi Index.hr.

Vakula upozorava i kako nas za vikend očekuju obilne oborine. U petak i subotu često će pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru, a mjestimice na Jadranu i područjima uz njega do subote navečer i više od 100 litara. U mnogim mjestima u tih nekoliko dana bit će nadmašena prosječna količina oborine za cijeli studeni.

Osim na kišu, Vakula upozorava i na snijeg.

Zimske službe će gotovo sigurno već u noći na subotu imati posla u gorju, osobito u Gorskom kotaru, gdje će do subote ujutro pasti uglavnom više od 10 cm snijega, a tijekom subote mjestimice dodatnih 10-ak centimetara.

Pritom će snijeg padati, a ponegdje se i zadržavati na tlu i u nizinama središnje Hrvatske, i dijela istočne.

Na Jadranu olujni udari juga u noći na subotu

Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a posebice upozoravaju na mjestimične olujne udare najprije juga, zatim sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra, u noći na subotu na sjevernom Jadranu i bure. A i na ponegdje jače valovito more, visine valova i do 4 metra.

Ceste će većinom biti mokre i vlažne, neke čak i pokrivene snijegom ili imati raskvašeni snijeg, a bit će i provjera na cestama, i to ne samo u petak, nego osobito za vikend.

Poslije Martinja ponegdje će biti inja.

Prestanak oborina i barem djelomično razvedravanje vrlo je vjerojatno potkraj subote i osobito u nedjelju, nakon koje ćemo u većini Hrvatske imati nekoliko suhih dana – stabilnih, ali relativno hladnijih, u unutrašnjosti uglavnom s jutarnjom maglom i minusima, koji će ponegdje stvarati i inje. A zatopljenje? Ono je pak vrlo vjerojatno sljedeći vikend, zaključuje Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...